Ještě před výkopem exhibičního duelu, který začíná v šest hodin odpoledne na stadionu v Srbské ulici, předají aktéři obou týmů své podpisy fanouškům při autogramiádě. „Sejde se minimálně jedenáct mistrů ligy z roku 1978. Někteří z časových důvodů nemohou, ale většina es nechybí," láká sběratele podpisů výkonný ředitel brněnského klubu Vlastimil Ostrý.

Poté už poměří síly zmíněný výběr bývalých hvězd Zbrojovky a družstvo Komety. V něm se představí bývalí i současní hokejisté. „Fotbal hraju rád, ale žádné velké kličkování si proti fotbalistům nedovolím," vzhlíží k zítřejšímu duelu Hruška, který pravidelně hraje malou kopanou za tým BSMK.

V cestě za gólovým úspěchem mu bude stát i brankář Hron, člen mistrovského týmu z roku 1978. „Říkal jsem, že jestli nikoho jiného do branky nemají, tak tam vlezu. Ale pořád doufám, že dorazí i někdo z mladších kluků, třeba Radek Rabušic nebo Radim Vlasák. Budu tam chvilku a pak mě vyženou," směje se gólman.

Na prestižní duel se Hron nijak zvlášť nepřipravoval. „Trénuju pořád, jen u toho nepadám. V zápase třeba jednou na zem půjdu," žertuje.

Dres Zbrojovky obléknou také současný kouč prvního týmu Ludevít Grmela či bývalí hráči Jan Maroši, René Wagner či Pavel Šustr. Kometa sestavu tají. „Zápas ale určitě zvládneme bez trenéra," usmívá se Hruška.

Program výročí završí až večerní duel ligového týmu Zbrojovky se Slovanem Bratislava, který začíná v osm hodin. Před ním dojde k vyhlášení ankety Deníku Rovnost Zbrojovák století. Ostrý rovněž věří, že na oslavu nebude mít vliv ani v tomto týdnu ohlášený konec oblíbence fanoušků Petra Švancary v týmu. „Ve Zbrojovce hrály stovky, možná i tisíce skvělých hráčů, nelze se zaměřovat na jednoho. Věřím, že příznivci si oslavu užijí," dodává.

Program oslav

SOBOTA:

19:30: slavnostní večer k jubileu 100 let Zbrojovky pro pozvanou společnost v Městském divadle v Brně.

NEDĚLE:

dopoledne: Zbrojovcup (charitativní turnaj šestnácti vybraných týmů na tréninkovém hřišti Zbrojovky)

17.00: autogramiáda mistrovského celku z roku 1978 a hokejistů brněnské Komety

18.00: utkání výběru hvězd Komety a výběru hvězd Zbrojovky

20.00: utkání Zbrojovky proti Slovanu Bratislava