V brněnské Zbrojovce už jde o kolorit. Každou sezonu se plní marodka. Jen co se uzdraví jeden fotbalista, jiný ho nahradí. V letošním prvoligovém ročníku však její obsazenost až nebývale narostla.

V reprezentační přestávce se brněnský lazaret rozrostl na osm hráčů, při tréninku národního týmu do 21 let totiž dostal „koňara" záložník Milan Lutonský a místo startu proti Německu putoval na vyšetření. „Uvidíme podle čtvrtečního tréninku. Zatím nedokážu říct, zda proti Příbrami nastoupím," sdělil ve středu večer Deníku Rovnost Lutonský výhled na sobotní domácí bitvu.

„Za den léčení se jeho stav zlepšil o třicet procent, takže šance zůstává," doplnil jej fyzioterapeut prvoligového celku Ivan Janský.

Brněnský lazaret
Tomáš Brigant (útočník): naražená žebra – už trénuje
Roman Fischer (záložník): infekce zažívacího traktu – do konce podzimu nenastoupí
Marek Kaščák (záložník): replastika předního zkříženého vazu v koleni – dlouhodobě mimo hru
Milan Lutonský (záložník): zhmoždění stehenního svalu – nejistý start proti Příbrami
Miroslav Markovič (útočník): natržený přední zkřížený vaz v koleni – s plnou zátěží začne v prosinci
Pavel Mezlík (záložník): artroskopie kotníku – návrat v zimní přípravě
David Pašek (záložník): přetržený vaz v kotníku – už trénuje

Zbrojovku trápí především slabá ofenziva a převážně útočníci marodku plní. Naražená žebra už pustí do plné zátěže Tomáše Briganta a po doléčení kotníku se zapojil do přípravy David Pašek, ale klíčový duel s Příbramí ještě nestihne. „Už jsem tento týden absolvoval dva tréninky, ale dohodli jsme se s trenérem, že na zápas to ještě není, pořád mám manko. Doufám, že nějakou minutu na podzim stihnu," uvedl Pašek.

V první polovině sezony určitě dohrál záložník Roman Fischer. Kvůli infekci zažívacího ústrojí putoval na interní oddělení brněnské fakultní nemocnice. „Doktoři za deset dní pořádně nezjistili původ infekce. Čekají ho další vyšetření, ale do konce podzimu mu hrát zakázali," líčil trenér Zbrojovky Václav Kotal.

Zápasy s Příbramí ani v Hradci Králové nestihnou dlouhodobí marodi Marek Kaščák, Miroslav Markovič a Pavel Mezlík. Až na slovenského záložníka se nejspíš všichni zapojí do zimní přípravy. „Podle statistik připadá na prvoligový tým jedno zranění předního zkříženého vazu v koleni na sezonu," přiblížil Janský opětovné potíže zkušeného Kaščáka.

O úvod podzimní části soutěže pro změnu přišli slovenští fotbalisté Miroslav Keresteš a Fabián Slančík. První musel na operaci menisku, druhého trápily vazy v kotníku. „Jenže tři hráči se zranili sami bez souboje. Třeba Keresteš špatně došlápl. Nevím, zda to je nerovností hřiště, nebo neobratností fotbalistů, což bohužel těžko ovlivníme. Žádné svalové zranění nebo nějaké způsobené únavou nás nepostihlo, takže tým je dobře připravený. Asi musíme shánět odolnější fotbalisty," pronesl Kotal.