Fotbal je v Uruguayi sport číslo jedna a není divu, že se mu věnuje také rodák z městečka Maldonado. „V Uruguayi je jenom fotbal, hraje se i na ulici. Začal jsem ve čtyřech letech, když mě rodiče přihlásili do klubu. Míč byla první věc, která mě bavila. Díky fotbalu jsem si našel nové kamarády,“ popisuje své začátky.

Profesionálně začal v osmnácti letech v klubu Ituzaingó, „Už jsem byl známější a dostal jsem se do druhé divize, kde jsem hrál dva roky. Pak jsem přestoupil do nejvyšší soutěže, tam jsem strávil další dvě sezony, než jsem šel do Prahy,“ přibližuje nyní sedmadvacetiletý fotbalista cestu do Bohemians 1905.

V dresu klokanů stihl za sezonu 2015/2016 25 utkání a šest branek. Hlavně se však potkal s trenérem Romanem Pivarníkem, který se v loňském rozjetém podzimu ujal Zbrojovky. „Když jsem poprvé přišel do Bohemians, hodně jsem vyzrál díky trenérovi. Vyznává taktiku, která mi je hodně blízká. Český fotbal je jiný oproti uruguayskému a liga má daleko větší kvalitu. Hodně jsem se naučil,“ porovnává.

Po ročníku u klokanů zamířil do první mexické ligy do týmu Tiburones Rojos de Veracruz. „Je to velmi dobrá soutěž, protože tam nastupuje hodně hráčů z národních celků, vedle Latinské Ameriky také z Evropy nebo USA,“ upozorňuje.

Nastupoval proti francouzskému reprezentantovi André-Pierre Gignacovi, argentinskému gólmanovi Juanu Pablu Carrizovi. Mezi jeho spoluhráče zase patřili uruguayský reprezentant Egidio Ríos či brankář peruánského národního mužstva Pedro Gallese. „Ale můj vzor vždy byl Cristian Rodríguez,“ jmenuje uruguayského reprezentanta a někdejšího křídelníka Paris Saint-Germain, Porta nebo Atlétika Madrid.

Pivarník ho zařadil mezi vytipované zimní posily pro dvanáctou Zbrojovku, takže ho čeká návrat na české trávníky. „Je to výborný trenér a mám ho rád. Děkuji mu za příležitost, že můžu být ve Zbrojovce,“ vzkazuje.

Rychlonohý křídelní hráč hned od příjezdu do Brna naplňuje jeho očekávání. „Už není tak vysmátý, jako byl. Je o dva roky starší, vyzrálejší a nejlepší roky má před sebou. Má obrovský cit pro míč a prostor, balon ho poslouchá. Zná, co po něm chceme, jak má hrát, snažím se využít jeho potenciál, ale taky mu nechávám volnost,“ komentuje ho Pivarník.

Už v sobotu v půl sedmé večer vstoupí Zbrojovka do sedmnáctého kola právě na hřišti Acostova bývalého klubu Bohemians 1905. „Ten klub mi hodně dal. První zápas za Brno a zrovna proti Bohemians, velmi se těším. Soupeř doma hodně tlačí a v Ďolíčku se vždycky těžko vyhrává, musíme hrát hodně chytře,“ nabádá záložník.

V Brně už si s manželkou našli bydlení a z domovu mu skoro nic nechybí. „Je tady velká zima, ale české jídlo je v pohodě. S manželkou chodíme na procházky po Brně, město je moc pěkné,“ sděluje Acosta, který má na jihu Moravy hostování do konce sezony. „Pak záleží, zda se naskytnou nějaké nabídky,“ doplňuje.

První cvičitelský sbor Sokola Pražského. Nahoře uprostřed Miroslav Tyrš
Sokolové cvičí 156 let, na jihu Moravy je jich dvacet tisíc