V pauze jste se učil anglicky?

Odjel jsem do anglického Newcastlu, kde mi v začátcích hodně pomohl Pavel Srníček, který tam je modla. Nějaký čas jsem strávil i ve skotském Edinburghu. Učil jsem se jazyk, cestoval, chodil na zápasy a bod zlomu nastal, když jsem poznal mého pracovního partnera Valera Gourizra.

Proč jste vyměnil české hráče za ty z Pobřeží slonoviny?

Nastal generační útlum, přišla krize na fotbal a taky už jsem nechtěl dál spolupracovat s mladými českými hráči. Být neustálý terč rodičů, jejich stížností, nesoudnosti a nesmyslných požadavků. Nás naši rodiče nikdy nechválili a vždycky hledali chybu u nás v případě neúspěchu. Tady to bylo přesně naopak a u toho jsem nechtěl dál zůstávat.

Daniel Hanus.

Jak se pracuje s fotbalisty z Pobřeží slonoviny

Fantasticky. Kluci jsou strašně milí, za vše poděkují, nejsou nároční na podmínky a jsou to výborní fotbalisté. Pro ně je priorita dostat se do Evropy, mermomocí chtějí do České republiky. Mají za vzor Bonyho Wilfrieda.

Jak vypadá úroveň fotbalových soutěží v Pobřeží slonoviny?

Fotbal v tamní první lize je hodně silový, technický, ale týmy jsou na tom špatně takticky. Hraje tam spousta talentů, které za x let neseberete. Berou plat sto padesát eur měsíčně a někdy ani peníze nevidí. Pro ně je neuvěřitelné, když se dostanou do České republiky, váží si toho.

Většinou mluví francouzsky. Narážíte na jazykovou bariéru?

Vždy ve skupině aspoň dva hráči mluví anglicky. Kluby s nimi musejí mít trpělivost. Nemá význam přivádět hráče, který nedostane aspoň půl roku na adaptaci, než se naučí česky, zlepší taktiku. Když klub vsadí na správného koně, na dalším transferu vydělá.

Mezi vašimi klienty stále zůstává Jan Kalabiška, jehož jste prodal do Brna a momentálně se v dresu Senice stal druhým nejlepším střelcem slovenské ligy. Jak vypadá jeho budoucnost?

Mám mandát ho prodat, pracuji na tom. V létě jsme již byli domluveni s rakouským Sturmem Graz, nakonec si vybrali jiný typ hráče. Teď se o něj opět zajímá, stejně jako Austria Vídeň, máme nabídku z Belgie a jednu z české ligy. Uvidíme v lednu.

Kdo vás k fotbalu přivedl a čemu se stíháte věnovat kromě práce agenta?

K fotbalu mě přivedl otec, jemuž dodnes hrozně vděčím za vše, ukázal mi směr a pomohl mi. Moc volného času mi nezbývá, musím přiznat. Mimo fotbal se věnuji stále učení angličtiny, připravuji se příští rok na státnici a taky mé kamarádce. Když máme čas zajdeme na večeři, kávu.