Čtyřiadvacetiletý gólman tak vyhlíží jiné angažmá. „S ředitelem Kudelou i mým agentem jsme se bavili, že momentální situace je pro mě špatná. Potřebuji a chci chytat. Nestačí mi třetí liga," zmiňuje farmářskou výpomoc v Líšni.

Signál k hledání jiného angažmá dalo vedení Zbrojovky čtyřiadvacetiletému brankáři prohlášením, že s Melichárkem prodlouží smlouvu. „Všechno na jaře nebylo ideální, ale když porovnáme obdržené góly a bodový zisk s podzimem, máme neoddiskutovatelná fakta. Příchod Dušana mužstvu pomohl," povídá kouč brněnských gólmanů Luboš Přibyl.

Má perspektivu

Přestože je Melichárek o sedm let starší než Hladký, perspektivu má. „Záleží jen na jeho výkonnosti, zdraví a motivaci. Pokud mu vydrží, může chytat. Nechci specifikovat, jestli tři nebo pět sezon," podotýká Přibyl, který v Brně nastupoval v nejvyšší soutěži ještě v osmatřiceti letech. „Je hezké mít dva konkurenceschopné gólmany, ale někdy ambice překáží a daná hierarchie bývá někdy lepší. Vašek vycítil, že potřebuje chytat," dodává trenér brankářů Zbrojovky.

Hladký na roli brněnské jedničky dlouho čekal. Když se jí dočkal, připravily jej o post hrubky. „Vašek si vybudoval dobrou pozici, ale dělal chyby, které se opakovaly. Každý chce chytat a patrně teď těžko snáší, že je dvojka," míní bývalý gólman a mistr Československa se Zbrojovkou z roku 1978 Josef Hron.

Hladkého zastupuje švýcarská agentura, která pokrývá trh také v Německu a Rakousku. Láká ho zahraničí. „Vaška znám od patnácti let a fandím mu. Má předpoklady, aby z něj byl dobrý gólman, ale musí si to ještě srovnat v hlavě. Pokud mu klub nebo manažer nesežene ligový mančaft, počkal bych na šanci v Brně," radí bývalý kouč brněnských gólmanů Hron.

Zbrojovka si v záloze hýčká ještě dvaadvacetiletého Vlastimila Veselého, který chytá také jen za líšeňskou farmu. Ale v případě Hladkého odchodu se patrně poohlédne po doplněná kádru. „Pokud na trhu bude nějaký gólman za příznivou cenu, zváží klub možnosti. Vlasta je také ve věku, kdy potřebuje chytat, aby se posunul na vyšší úroveň. Pomohlo by mu hostování," doplňuje Přibyl.

Hladký: Sny si z lavičky nesplním

Brno - Výpomoc na farmě v třetiligové Líšni mu nestačí. Logicky. Vždyť brněnský fotbalový brankář Václav Hladký už má za sebou 42 duelů v nejvyšší české soutěži. Jenže momentálně pouze kryje záda Dušanu Melichárkovi a chce ze Zbrojovky odejít. „Vedení mi oznámilo, že Dušan podává dobré výkony a počítá s ním. Klub mi dal svolení k hledání angažmá s tím, že je v jeho zájmu, abych nestál, ale někde chytal," říká čtyřiadvacetiletý Hladký.

Od druhého jarního duelu sleduje prvoligová střetnutí pouze z lavičky. „Fotbalový život je krátký a nechci tu sedět další rok, když jsem už půl roku proseděl. Jsem ambiciózní a mám své sny, kterých chci dosáhnout, což se mi z lavičky v Brně nepovede. Bohužel mě tady teď nic nedrží," mrzí bývalého českého dorosteneckého reprezentanta.

Žádnou konkrétní nabídku zatím na své služby neeviduje, ale případné angažmá ve druhé lize by považoval za krok zpátky. „Momentálně jsme s agentem ve fázi zjišťování informací a rozhazování sítí," popisuje brněnský rodák, který už v patnácti letech nastoupil za rezervu Zbrojovky ve druhé lize.

Touží po cizině. „Nevím, zda bych šel do nižších soutěží, ale zahraničí je jiná zkušenost, na jiné úrovni. Naučím se jazyk, člověka to víc připraví do života. Láká mě, že se posunu nejen fotbalově," sděluje Hladký, jenž s fotbalem začínal v brněnské Spartě.

Do přípravy prvoligového brněnského celku se zapojil už před osmi lety, kdy poprvé seděl na lavičce v nejvyšší soutěži. Šanci dostal teprve v předposledním kole sezony 2012/2013, kdy odchytal devadesát minut při porážce Zbrojovky 0:2 v Příbrami. „Pořád jsem brněnský hráč, stále ještě mám platnou smlouvu na dva roky. Nic hotového není a když nic neseženu, což se klidně může stát, začnu tady zase přípravu. Nepálím za sebou mosty, jsem Brňák a Zbrojovku mám v srdci," doplňuje brankář.