Dosud zabrala Robertu Kneblovi cesta na zápasy fotbalového Znojma asi sedm minut. Od následující sezony a postupu týmu do nejvyšší soutěže se mu tato doba klidně zdesetinásobí. Prvoligový nováček totiž kvůli stadionu nesplňujícímu ligové parametry musí minimálně své podzimní duely sehrát v brněnském azylu.

Knebl přesto kvůli přibližně hodinovému a sedmdesát kilometrů vzdálenému cestování na hřiště prvoligové Zbrojovky v Srbské ulici ale na svůj tým nezanevře. „Na zápasy budu jezdit i do Brna, i když samozřejmě by bylo lepší hrát ve Znojmě," řekl znojemský fanoušek.

Podzimní nepohodlí přetrpí pro nejvyšší soutěž i příznivec Jiří Růžička. „Šance účastnit se první ligy je nyní, takže se musí využít. Už se totiž nemusí opakovat," doplnil.

Zatímco vedení klubu už usilovně jedná o opravě stadionu stadionu a splnění podmínek pro nejvyšší soutěž ve Znojmě, zároveň musí řešit problémy kolem dojíždění do Brna. I kvůli fanouškům.

Pro ně bude na „domácí" zápasy 1. SC připravený odvoz do brněnského Králova Pole a zpět. Zpáteční jízdenka včetně vstupenky vyjde na 150 korun. „Normálně by lístek na zápas stál stovku, takže za cestu tam a zpět si fanoušci připlatí jen padesát korun. Cenu jsme se snažili udělat co nejatraktivnější, abychom lidem cestu co nejvíc zpříjemnili," uvedl technický manažer klubu Karel Hodák.

Fanouška Knebla nízká cena příjemně překvapila. „Původně jsem chtěl na utkání jezdit autem, ale i když ho naplním, cesta mě vyjde dráž. Navíc pohodlná doprava autobusem je mnohem lepší i pro ty, co si chtějí dát na zápase třeba pivo," upozornil.

Zatímco v uplynulé sezoně hrál jihomoravský celek domácí duely výhradně v neděli, od nadcházejícího ročníku si fanoušci budou muset zvyknout na změnu. Kvůli dojíždění. „O termínech ještě jednáme, ale zatím je sobota nejpravděpodob­nější. Když utkání začne v pět hodin odpoledne, do Znojma se fanoušci dostanou nejdřív osm večer. Pro děti nebo lidi, kteří by další den museli vstávat brzo ráno do práce, by proto neděle byla nepříjemná," vysvětlil Hodák.

Nováček soutěže při lákání fanoušků věří, že na zápasy přijdou i brněnští fotbaloví příznivci. „Plánujeme, že před domácími zápasy Zbrojovky nasadíme do okolí stadionu našeho maskota, který bude rozdávat vstupenky na naše zápasy," přiblížil Hodák s tím, že lístky půjdou koupit i běžně před utkáním. „O ceně jsme ještě definitivně nerozhodli, ale abychom Brňany nalákali, může se pohybovat kolem sedmdesáti korun," doplnil technický manažer.

Například brněnský fanoušek Petr Hanák se návštěvám zápasů druhého jihomoravského celku nebrání. Ne však v roli fanouška „domácích". „Na utkání bych nechodil kvůli Znojmu, ale spíš by záleželo na jeho soupeři. Pokud přijede Sparta nebo Plzeň, určitě půjde o atraktivní utkání. Třeba na Příbram bych ale asi nepřišel," vysvětlil Hanák, kterého výše vstupného neodradí.

Fotbalové Znojmo, vítěz druhé ligy, má téměř jistou účast v nejvyšší soutěži, když dohodou o sehrání domácích zápasů na stadionu brněnské Zbrojovky splnil poslední překážku k udělení prvoligové licence. Klub už jen čeká na definitivní potvrzení licenčního tribunálu fotbalové asociace, který by měl postup posvětit ve čtvrtek nebo v pátek. „V tuto chvíli si nedokážu představit, co by se muselo stát, abychom ho nedostali," sdělil Hodák.

JAK A KDY NA ZÁPASY

Doprava + vstupné: Klub vypraví ze Znojma autobusy pro fanoušky. Cena zpáteční jízdenky včetně lístku na utkání bude 150 Kč. Vstupenky půjde zakoupit i přímo před utkáním na brněnském stadionu, kde budou stát asi kolem 70 až 80 Kč.

Termíny: Klub o konkrétním hracím dnu ještě jedná, nejpravděpodobnější varianta je sobota.

Znojmo chce na zápasy přitáhnout i Brňany. Technický manažer klubu Karel Hodák říká:

Na stadionu se nechceme bát

Znojmo, Brno – Přestože výsledkově nemělo ve druhé lize konkurenci, v průměrném počtu fanoušků na domácích zápasech soutěži rozhodně nedominovalo. Fotbalové Znojmo navíc po postupu do nejvyšší soutěže musí minimálně větší část podzimní části odehrát sedmdesát kilometrů daleko od města – v azylu na stadionu brněnské Zbrojovky. „Srbskou asi nevyprodáme," tuší technický manažer klubu Karel Hodák.

Na domácí zápasy chodila v uplynulé sezoně v průměru necelá tisícovka diváků. Nebojíte se nízkých návštěv i v první lize na brněnském stadionu?

Nyní nejsem vůbec schopný odhadnout, kolik jich může chodit. Ale uděláme vše pro to, aby to byly snad dvou až třítisícové návštěvy.

Je to reálné číslo?

Věřím, že ze začátku naláká lidi znojemská premiéra v nejvyšší soutěži. Otázka je, co se bude dít pak, až nám začnou konkurovat i starty nižších fotbalových soutěží… Plánujeme totiž oslovovat i hráče fotbalových klubů ze znojemského regionu. Členům nabídneme na zápasy stejnou cenu vstupenek jako ve druhé lize (60 Kč – pozn. red.). Přesto si myslím, že Srbskou asi nevyprodáme. (úsměv)

Máte v plánu bojovat o přízeň fotbalových fanoušků i s domácím týmem, brněnskou Zbrojovkou?

Bojovat přímo ne, ale chceme je také oslovit. Například ve vybraných školách budeme rozdávat vstupenky, stejně tak před domácími zápasy Zbrojovky. Našim cílem není získat ze vstupného nějaký horentní příjem, ale spíš co nejvíc zaplnit tribuny, abychom se na stadionu nebáli.

Zlepší se návštěvy až se koncem podzimu nebo na jaře přestěhujete zpátky na opravený znojemský stadion?

Když k nám předloni přijela v poháru Sparta, přišlo přes čtyři tisíce diváků. Proto z průměru pod tři tisíce budu zklamaný.