Dohromady 377 minut čekali fotbalisté Zbrojovky na gól do sítě Slovácka. Černou sérii přerušil až v pátek večer Pavel Zavadil nádhernou ranou z přímého kopu a zajistil svému týmu remízu 1:1 v předehrávce 27. kola první ligy.

V bitvě o Moravu poslal domácí celek v Uherském Hradišti do vedení svou čtrnáctou trefou v sezoně z penalty Libor Došek, ale další sedmatřicetiletý matador Zavadil ukončil brněnskou šňůru čtyř proher ve vzájemných duelech. „Dostali jsme gól ze zbytečné penalty, ale myslím, že nakonec jsme zápas odpracovali a zasloužili jsme si vyrovnávající gól," shrnul duel kapitán Zbrojovky.

Brněnskému týmu před víkendem patří desátá pozice, získal stejně bodů jako osmé Slovácko. „Bohužel jsme vyhořeli ve střelecké efektivitě. Výsledek musel zachraňovat náš nejzkušenější hráč Zavadil až brankou z trestného kopu. Věřil jsem před zápasem, že můžeme zvítězit," uvedl brněnský kouč Václav Kotal.

Moravské derby začali lépe hosté. Po rohovém kopu ale domácí podržel gólman Heča, který skvělým reflexem vytáhl Jugasovu hlavičku z bezprostřední blízkosti.

Skóre se měnilo až po přestávce. Brněnský Košťál ve vápně nešikovně fauloval Trávníka a Došek z penalty poslal svého nedávného spoluhráče Melichárka na druhou stranu. Oslavil svou čtrnáctou trefu v sezoně. „Po brance z pokutového kopu se nenaplnil předpoklad, že nás nakopne. Musíme si přiznat, že něco není v pořádku. Je to v hlavách hráčů," nechápal domácí trenér Svatopluk Habanec.

Brněnský kouč Kotal reagoval na nepříznivý vývoj trojím střídáním, dlouho ale nic nenasvědčovalo tomu, že to přinese zásadní obrat.

Zbrojovku ale spasil matador Zavadil. Sedmatřicetiletý mazák se k přímému kopu postavil jako Cristiano Ronaldo a vymetl pavučinu z levé šibenice – 1:1. „Je pravda, že jsem to dlouho v zápase nekopal, ale věřil jsem si. Šlo o výhodnou pozici. Nebylo to úplně blízko, mohl jsem míč dát přes zeď a trefil jsem to, jak jsem si představoval," řekl střelec.

Domácí mohli strhnout výhru na svou stranu v 89. minutě, Divišův pokus ale vykopl na brankové čáře Schuster. „Ze Zavadila jsme udělali muže utkání. Přitom jsme se na něj připravovali, ale na hřišti to nebylo vidět," dodal Habanec.

27. kolo první fotbalové ligy:

1. FC Slovácko – Zbrojovka Brno 1:1 (0:0)

Branky: 55. Došek z pen. – 78. Zavadil.

Rozhodčí: Ardeleánu – Jiřík, Pochylý.

ŽK: Kalouda – R. Buchta, Melichárek.

Diváci: 4517.

Slovácko: Heča – Kuncl, T. Rada, Košút, Šimko – Šumulikoski – Diviš, Trávník, Havlík (81. Kalouda), Kerbr (72. Hlúpik) – Došek. Trenér: Habanec.

Brno: Melichárek – Jugas, Košťál, Schuster, Keresteš – R. Buchta – Pašek, Zavadil, Slančík (60. Brigant), Sýkora (60. Malík)) – Vávra (66. Čtvrtníček). Trenér: Kotal.