Lepší výchozí pozici má dvanáctá Zbrojovka, kterou od patnáctého Dynama dělí pět bodů. Jenže po třech jarních porážkách už potřebuje zabrat. „Musíme hodit vše za hlavu a jít do utkání v Budějovicích naplno, s maximální snahou urvat minimálně bod. Náš cíl je vzdálit se sestupovým příčkám," řekl rezolutně brněnský trenér Petr Čuhel.

České Budějovice vytěžily z jarní části sezony pouze bod za bezbrankovou remízu s Baníkem Ostrava. „Utkání pro nás bude veledůležité. Musíme v něm již zabrat naplno a náš cíl je tedy jednoznačně vítězství," burcoval českobudějovický kouč Pavol Švantner.

Nejhorší útok

Dynamo trápí především chabá koncovka, z posledních pěti zápasů se jeho hráči trefili jednou, s šestnácti góly jde o nejhůř střílející celek soutěže. „Chceme vyhrát, abychom se soupeřům před námi přiblížili. Samozřejmě víme, že pokud tady Zbrojovka uspěje, zase se od nás o něco odpoutá," uvědomoval si Švantner.

Zbrojovka vyhrála podzimní duel 3:1 a dvě branky v něm dal brněnský kapitán Petr Švancara, jehož v posledních čtrnácti dnech trápila bolavá třísla. Na jihu Čech ale nastoupí. „Jsem rozhodnutý na sto procent, že budu hrát. Samozřejmě nevím, zda budu v základu, cítím se však lépe než před utkáním se Slavií," podotkl pětatřicetiletý útočník.

Při domácí porážce 0:1 s Pražany vydržel na hřišti do šedesáté minuty. „Nebyl jsem týmu moc platný. Věřím, že teď pomůžu víc. Jde o jeden z klíčových zápasů jara, každý si umí spočítat, jaká je situace. Když neprohrajeme, reprezentační pauza i zbytek jara pro nás budou příjemnější. A když vyhrajeme, bude naše vyhlídka na záchranu hodně slušná," připomněl Švancara.

Infografika. Zbrojovka

České Budějovice porazily Brno jen dvakrát z posledních třinácti ligových utkání, na jihu Čech navíc Zbrojovka podlehla v jediném ze sedmi posledních případů. „Soupeř je ve svém prostředí nebezpečný, v posledním domácím vystoupení se Spartou držel dlouho vyrovnanou partii (Sparta vyhrála 2:0 pozn. red.). Uspějeme tam pouze bez chyb v defenzivě, na které v posledních zápasech doplácíme," doplnil Čuhel.

Jenže ani brněnská bilance není lichotivá. Zbrojovka prohrála sedm z osmi posledních utkání, s 33 obdrženými brankami se s Teplicemi „honosí" nejhorší defenzivou soutěže. „Proti Slavii jsme byli skoro bez šance, apeluji na sebe i další ofenzivní hráče, abychom něco předvedli. Jedeme do Budějovic s výhodou, že ještě máme vše ve svých nohou. Musíme bodovat, aby se na nás domácí nedotáhli," burcoval Švancara.

Zatím není jasné, zda do utkání zasáhne útočník Karel Kroupa mladší, s nímž se Zbrojovka domluvila na hostování do konce sezony. „Byl naposledy registrovaný v Nitře a slovenský svaz ho musí papírově vrátit zpět. Nevím, zda to stihneme do pátečního odpoledne," sdělil sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.