Situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Na tom se shodují ikony brněnského klubu při pohledu na propad fotbalistů Zbrojovky prvoligovou tabulkou. Nováček soutěže prochází nejdelší letošní sérií porážek, ta poslední domácí 0:1 v pátek se Slavií byla už čtvrtá v řadě.

Jihomoravané klesli na dvanáctou příčku, přitom do jara vstupovali ze sedmé pozice. „Na podzim jsme se namlsali, ale realita je jiná. Zbrojovku čeká boj o záchranu, nemusí se však bouchat na zvony. Kádr jaro zvládne a záchranu uhraje," věří legenda brněnského klubu a mistr ligy z roku 1978 Jan Kopenec.

Nejdůležitější souboje, které napoví o šancích na udržení Zbrojovky, teprve přijdou. „Úvodní tři jarní zápasy dopadly podle očekávání, snad jen optimisté počítali s body z domácích zápasů. Ještě se nic neděje, tým musí uspět se soupeři s podobnými starostmi. S Českými Budějovicemi bude dobrá i remíza, aby Brno udrželo odstup," míní bývalý brněnský útočník Libor Zelníček.

Ve velmi důležitém utkání na hřišti Jihočechů se Zbrojovka představí v pátek od šesti hodin večer. Soupeře dělí na patnácté příčce od Brna pět bodů. „Tam nepůjde ani o šest, ale o devět bodů. Zbrojovka potřebuje uhrát aspoň remízu, v ideálním případě vyhrát. Následující reprezentační přestávka jí pak pomůže ke zkonsolidování sil. Po třech porážkách na tom nejsou hráči dobře ani psychicky," soudí ikona tehdejšího Boby Jan Maroši.

V dalších kolech narazí Zbrojovka na tabulkové sousedy Hradec Králové a Jihlavu. Zatím poslední Příbram ji čeká až na konci května. „Věřím, že se tým vzchopí. Kádr není na špičku tabulky, ale na taková mužstva má. Na začátek jara měl těžký los, kvalita byla na straně soupeřů a zatím se nedostal do tempa," poznamenává Maroši.

Brněnský problém leží především v útočné fázi, vždyť v posledních osmi zápasech dali Jihomoravané jen tři branky. „Vpředu chybí kvalita. Všichni teď budou vzývat Švancaru, aby se vrátil od propagačních akcí k fotbalu. Mužstvo musí zvednout on se Zavadilem a Mezlíkem, nikdo jiný. Nemůžou jej zachraňovat Přerovský či Kunc," upozorňuje Zelníček, jenž chválí stoperskou dvojici Brabec Pernica.

„Jsou to nejlepší hráči. Jinak je to šedý průměr až podprůměr," dodává.

Ofenzivě zatím scházejí zimní posily Frejlach s Markovičem, kteří kvůli zranění ještě na jaře nehráli. „Sotva je trenér zabudoval do týmu, hned se zranili. Až se vrátí, mužstvo pozvednou. Teď chybí útočník, který dá gól," podotýká Kopenec.

V souboji se Slavií Zbrojovku popravila hrubka brankáře Doležala, ovšem ikony klubu by jej v brance nechaly. „Tohle kolo bylo o chybách gólmanů. Podržel bych ho, lepší tam stejně není," prohlašuje mistr ligy 1978.

Série porážek:

16. kolo: Teplice Brno 2:0

17. kolo: Brno Plzeň 1:3

18. kolo: Jablonec Brno 2:0

19. kolo: Brno Slavia 0:1

Následující utkání: pátek 15. března v Českých Budějovicích (18.00), neděle 31. března s Hradcem Králové (17.00), pátek 5. dubna v Jihlavě (18.00), neděle 14. dubna s Olomoucí (17.00).