A první zápas hned obstará pikantní souboj mezi výběry pražského a brněnského svazu. „Těším se a čím víc se start blíží, tím přichází i nervozita. Mezi Prahou a Brnem vládne velká rivalita, takže chceme náš svaz co nejlépe reprezentovat," hlásí brněnský trenér Jakub Prokeš.

V předehrávce čtvrtého kola se jeho svěřenci představí v Praze už v neděli 23. srpna. Jedinečného milníku Asociace malého fotbalu České republiky se v přímém přenosu ujme Česká televize. „S vedením svazu skládáme výběr, který nechceme stavět jen na jménech, ale hráčích, kteří malý fotbal skutečně pravidelně hrají. Vsadíme spíš na mladé kluky doplněné pár zkušenějšími," líčí Prokeš.

V následujících čtrnácti dnech si na tréninku prověří přibližně čtrnáct fotbalistů, z nichž vzejde finální desetičlenná nominace. Chybět nemají ani čeští reprezentanti a účastníci posledních evropských a světových šampionátů jako Lukáš Matyska, Čeněk Cenek, Patrik Levčík či brankář Marek Gruber.

První kolo začne o týden později a zapojí se do něj už všech osm výběrů svazů, které se zúčastní Ligy malého fotbalu. Na pražský tým z renomované Hanspaulské ligy narazí Milovice. „Není to lehký začátek, přece jenom nemáme tak široký výběr hráčů jako Praha nebo Brno, ale rádi bychom v lize skončili do čtvrtého místa, což je reálné," míní manažer milovického výběru Vítězslav Soukal.

Jeho mužstvo nestojí na hráčích jednoho klubu. „Jsme rádi, že máme z čeho vybírat, můžeme se obrátit na všechny týmy z naší první ligy," pochvaluje si.

Most vstoupí do nové soutěže domácím soubojem s Příbramí. „Jsme malý svaz, nemáme velkou členskou základnu a pro ligu můžeme vybírat tak z pětatřiceti hráčů. Tím nemůžeme konkurovat Brnu či Praze, ale množství chceme nahradit hráčskou kvalitou a srdcem," povídá manažer a kouč mosteckého výběru Vojtěch Benda.

Při stavbě kádru se může opřít o velmi zvučnou značku malého fotbalu. Tamní ligu totiž hraje celek Gamblers Most. V lednu ovládl mistrovství republiky, které se před vznikem celostátní ligy naposledy hrálo jako turnaj nejlepších klubů. „Třikrát za sebou taky vyhráli prestižní Quanto Cup, ovládli i další velké turnaje, díky nim máme poměrně vysoké ambice," netají se Benda.

Do Ligy malého fotbalu zasáhnou ještě výběry Blanska, Jihlavy a Pardubic.