Severočeši sice v úvodním zápase čtvrtého předkola Evropské ligy prohráli 0:1, ale slavný soupeř se prosadil jen z penalty. „Jablonec prokázal, že obrannou fázi má velmi dobře organizovanou, Ajax se kromě penalty nedostal do šance," všiml si trenér Zbrojovky Václav Kotal.

Nedělní utkání pátého kola nejvyšší domácí soutěže začíná v pět hodin odpoledne a severočeský klub přijede na stadion v Srbské ulici ve zcela opačné roli než na Ajax. „V Amsterdamu vsadil Jablonec na stoprocentní defenzivu, takovým způsobem v lize nehraje. Očekávám od něj mnohem větší aktivitu dopředu, což pro nás znamená šanci," uvažoval Kotal.

Jablonec, jehož defenzivu drží bývalý brněnský obránce Luděk Pernica, má mezi duely jen dva dny volna. „Může prostřídat hráče, opory šetřit na poháry, unaví i cestování, ale tím se nezaobíráme. Chceme hrát aktivně, aby se zápas líbil divákům, a uhrát co nejlepší výsledek," prohlásil Vávra.

Zbrojovce se proti Jablonci nedaří, z posledních deseti utkání vyhrála jediné. Na jaře doma podlehla 2:3. „To jsme si nedali pozor na ofenzivu krajních obránců, když nás ztrestal Novák. Stejně jako nám dělal problémy Kadeřábek v duelu se Spartou a Řezník v zápase s Plzní. Zodpovědně musí bránit celé mužstvo," upozornil Kotal.

V lize tápou

Jablonci patří až devátá pozice, v posledních třech ligových duelech dvakrát remizoval a jednou prohrál. „Obhajovat výsledky z minulého ročníku je těžké a to se nám teď děje. Vidím v tom i částečně daň evropského poháru. Nejsme ještě dostatečně zkušení, abychom to zvládali výsledkově lépe. Věřím, že nyní uspějeme, i když je Brno doma nepříjemný soupeř," pravil severočeský kouč Jaroslav Šilhavý, jemuž Kotal dělal asistenta v Kladně i v Plzni. „Rivalitu cítím, i v Jablonci mám stále spoustu známých. Chceme být úspěšní," uvedl brněnský trenér.

Severočeský celek přesto přijíždí na jih Moravy v roli jasného favorita. „Jablonec poskládal mužstvo z nejlepších hráčů v lize, chce hrát o nejvyšší příčky, čemuž odpovídá letní posílení. Udělá všechno, aby neztratil kontakt s čelem tabulky, ale nejdeme do zápasu s poraženeckou náladou. Pokusíme se o to samé co Jihlava," připomněl Kotal prohru mužstva Šilhavého 0:1 na Vysočině.

Zato Brno si užívá vydařený vstup do sezony, patří mu čtvrtá příčka se sedmi body ze čtyř kol. „Když uspějeme s Jabloncem, pohled na tabulku bude velmi příjemný. V horní části tabulky chceme zůstat co nejdéle. Utkání s pohárovými soupeři ukážou, jaké má mužstvo ambice," uvedl Kotal.

Brněnská sestava, která přivezla remízu 1:1 z Olomouce, se změní na jednom místě. Michala Škodu, jenž za vyloučení dostal trest na dva zápasy, patrně nahradí Vávra nebo Martin Chrien.

Sestava Zbrojovky Brno proti Jablonci.

PRO ZVĚTŠENÍ ROZKLIKNĚTE