To jsou dvě varianty závěru sezony pro fotbalisty 1. FC Brno. Aby vyšla ta druhá, stačí jediné: postoupit přes Liberec do pohárového finále a v něm se utkat s pražskou Spartou. Ta je před odvetou s druholigovými Bohemians Praha velkým favoritem, první zápas vyhrála 1:0.

Brno má výchozí pozici o poznání horší. Ve čtvrtek doma s Libercem remizovalo 2:2 a Severočechům tak stačí remíza 0:0 nebo 1:1. „Je to jasně dané, musíme vyhrát. Je to vrchol sezony a my nejsme bez šancí,“ burcuje brněnský trenér Petr Uličný. Jeho týmu zvedla sebevědomí nedělní výhra nad pražskou Spartou. „Nálada je skvělá,“ souhlasí Uličný.

Pro Liberec mluví nejen výsledek prvního zápasu. V lize už mu o nic nejde a pohár je pro něj jedinou cestou k záchraně především na podzim zpackané sezony. „Liberec se nyní soustřeďuje hlavně na pohár a v nedělní lize nechal odpočívat vlastně všechny nejlepší hráče. Jestli to byl dobrý nebo špatný tah, to ukáže až zápas,“ myslí si Uličný. „V každém případě to má po remíze 2:2 u nás lépe rozehrané. My jsme ale dokázali vyhrát v Teplicích, v Mladé Boleslavi, na Spartě… Proč bychom nemohli vyhrát i v Liberci,” tvrdí kouč.

Vrásky na čele mu přidělaly dvě velké opory. Kapitán Jan Trousil má pohmožděný lýtkový sval, špílmachr Tomáš Polách zase zlomený prst na noze. Hrát by ale oba měli. „Věřím, že budu moci nastoupit. Sval rozhýbávám, chodím často na elektriku, a do zítřka by měl povolit. Snad nebudou potřeba ani obstřiky. Jde o hodně a já nechci chybět,“ řekl Trousil.

Podobné je to u Polácha. „Bavili jsme se o tom na pokoji. Zbývá pár zápasů a my nemáme na co čekat, takže Tomáš by taky měl hrát, i když s nějakými obstřiky,“ vzkázal včera večer Trousil ze severu Čech.

Zápas začíná dnes ve 20.00 a vysílá jej ČT4.