Přípravu jste zahájili dřív než všechny ostatní kluby první a druhé ligy. Potřebujete víc času s týmem?
Šest týdnů na přípravu je ideální. Navíc máme v zimě velmi dlouhou pauzu. Nejen celý prosinec, druhá liga na jaře taky začíná později než první, tam bude dost odpočinku. Navíc jsme měli na jaře jen čtrnáct zápasů, což není tak velká vytíženost. Čtrnáct dní dovolené musí hráčům stačit, takhle máme trošku víc času se nastartovat a zkonsolidovat.

Kádr zatím opustili jen hráči, kterým končila smlouva. Mrzí vás především odchody Miloše Kratochvíla a Rafaela Acosty?
Věděli jsme, že Kijanskasovi neprodloužíme smlouvu, Bazeljuk nás zase nepřesvědčil, jak jsme čekali. Kratochvíla a Acostu jsme jednoduše nebyli schopní udržet, když jsme sestoupili. To je pro nás zásah, protože patřili do základu a v našem kádru k nadprůměru.

Vyhlížíte příchody hráčů především do ofenzivy. Obrana zůstala kompletní, do ní nové hráče nechcete?
Obrana zůstala pohromadě, uzdravil se Jakub Šural, i když tři čtvrtě roku nehrál, vrací se stoper Gáč, takže může jít maximálně o jednoho obránce, kterého bychom přivedli. Spíš se však koncentrujeme na hru dopředu, s obranou jsme schopní pokračovat dál.

Počítáte s Janem Polákem, který kvůli zranění neodstartoval přípravu?
Honzovi končí smlouva a není zdravý, aby zahájil přípravu. Je to otázka dalšího měsíce a jeho zdravotního stavu. Necháme to otevřené a uvidíme, jak se situace dál vyvine.

Po sestupu jste měl nabídky na jiná angažmá, proč jste se rozhodl pro Brno?
Řešil jsem dvě konkrétní ligové nabídky z Česka a nebyly jen virtuální, taky mě oslovili ze zahraničí, ale něco jsem přislíbil majiteli Bartoňkovi ke konci jara. Na to navázal i příchod Tomáše Požára jako manažera a máme vizi, kterou jsme rozpracovali, a chceme pokračovat. Brno jsem si taky oblíbil, proto jsem zůstal.

Vrátí se Brno za rok do nejvyšší soutěže?
Ambice jsou jedna věc, ale uvědomujeme si, jak těžká je druhá liga. V přípravě jsme dokázali být dominantní proti týmům z druhé ligy, jenže mistrovská soutěž je něco jiného. Potřebujeme mužstvo trochu změnit v charakteru a hlavně kvalitou do ofenzivy. Tam se rozhoduje, což nás samozřejmě stálo sestup.

Hodláte ve druhé lize klást důraz na kombinační ofenzivní fotbal?
Samozřejmě chceme hrát kombinačně a tlačit hru dopředu, abychom v tom byli silní. Fotbal se tady hrál dobrý, věděli jsme, co a jak hrát, ale potom záleží na individuální činnosti jednotlivých fotbalistů, jak vyřeší finální fázi. Tam jsme naráželi. Chceme hrát přímočaře, být silní v presinku a samozřejmě ve finální fázi. Na to potřebujeme určité typy hráčů, které musíme dovést.

Suverénního vítěze má i jihomoravský přebor. Fotbalisté Sokola Lanžhot (na snímku v červeném Jaroslav Hílek) mají před posledním kolem devítibodový náskok.
Lídři nižších soutěží? Kluby dávají oporám propustky