Dorazil po dálnici z Prahy, odbyl si dva tréninky a vyrazil se Zbrojovkou do Hradce Králové. Stoper Jakub Brabec zahájil své angažmá hned zostra v základní sestavě prvoligových brněnských fotbalistů. Z východu Čech se ovšem odchovanec pražské Sparty vracel s porážkou 0:2. „Stihl jsem pouze dva tréninky, takže jsem moc nečekal, že nastoupím. Až postupně jsem tušil a byl jsem připravený. Jsem rád, že jsem dostal důvěru, ale bohužel jsme prohráli," ohlíží se za svým osmým prvoligovým startem v kariéře dvacetiletý Brabec.

Takže vám osmý prvoligový start v kariéře zhořkl?

Kvůli výsledku příjemný nebyl. První poločas jsme hráli opravdu špatně, ani jsme si nepřihráli, neustále jsme byli pod tlakem, všude jsme byli pozdě, nevyhrávali jsme souboje. Dostali jsme smolnou branku, kdy se míč odrazil zpátky do vápna, kde už to vypadalo na ofsajd. A pak přišla povedená střela z dálky. Ani nešlo o individuální chyby, ale góly nás zpražily. Ve druhé půli jsme už podrželi a míč a přihráli jsme si, jenže jsme neproměnili šance.

Počítáte, že nastoupíte v základní sestavě i proti Jihlavě?

Doufám, že budu hrát. A věřím, že i přes porážku jsem trenéry svým výkonem nezklamal. Doufám, že dostanu šanci i nadále, budu sbírat prvoligové starty a posunu se v kariéře dál. Věřím, že už budeme vyhrávat a udržíme se uprostřed tabulky.

Myslíte si, že kádr Zbrojovky má kvalitu na střed nejvyšší soutěže?

Rozhodně má. (rezolutně) Zkušenosti dodávají Pavel Zavadil se Švancim a vedle nich nastupuje řada mladých hráčů, kteří zápasy odběhají a odmakají. Když budeme jezdit po zadku, výsledky přijdou a do konce podzimu nasbíráme ještě spoustu bodů.

Co očekáváte od nedělního souboje s Jihlavou, která dosud neprohrála?

Těším se, že si snad připíšu další start v lize, navíc půjde o specifický souboj nováčků. Jihlava hraje ve velké pohodě, sbírá dost bodů. Věřím, že předvedeme pohledný fotbal, ne jako v Hradci, kde šlo spíš o kopanou. Jihlava hraje kombinačně po zemi, což nám taky vyhovuje. Očekávám hezký fotbal a Jihlavu určitě můžeme porazit.

Zvolil jste si Brno sám, nebo vás na jih Moravy poslalo na hostování vedení Sparty?

Měl jsem nabídek víc, ozvaly se další dva tři týmy z ligy, sám jsem si však Brno vybral. Nejenže mi cesta po dálnici zabere jen dvě hodiny, ale Zbrojovka má v tabulce deset bodů, před víkendem byla pátá a bude pro mě jednodušší hrát v týmu, jemuž se daří. Doufám, že mu pomůžu. V kabině jsou navíc mladí kluci.

Jak vás vůbec tým přijal?

S kluky jsem pobavil a už za ty dva dny před Hradcem jsem se s nimi stihl docela poznat. Nebyl problém, vzali mě v pohodě, navíc s Milanem Jurdíkem a Petrem Glaserem jsem byl ve Spartě, hrál jsem i se Švancim (Petr Švancara) a znám se s panem Kudelou (sportovní ředitel Zbrojovky – pozn. red.).

Už jste si něco jako sparťan vyslechl?

Jsme v šatně tři odchovanci Sparty, ale kluci už jsou v týmu déle, takže si toho asi vyslechli víc než teď já. Samozřejmě nějaké pošťuchování na Prahu je, to však do kabiny patří. (úsměv)

Hostování máte do konce sezony, ovšem v zimě si vás Sparta může stáhnout zpátky…

Jsem hráč Sparty a když za ní budu nastupovat, znamená pro mě prioritu. Ale pokud budu vědět, že mě čeká pouze role čtvrtého stopera a moc bych si nekopl, raději zůstanu v Brně. Jestliže na podzim budu pravidelně hrát a bude se mi dařit, rozhodně se nebudu bránit pokračování ve Zbrojovce. Klub na mě zatím působí sympaticky, takže by to nebylo špatné.