„Kluci v kabině si dělali srandu, že loni si po sedmém kole fotili tabulku a pak hráli o záchranu. Pořád máme respekt a vyplácí se nám to," povídá defenzivní záložník.

V květnu 2011 si v Brně připsal svůj jediný start v nejvyšší soutěži a při pohledu na současné tažení Zbrojovky by mohl tesknit, že se do kádru nevešel. Kdyby nebyl v 1. SC. „Ze začátku jsem byl zklamaný, ovšem angažmá ve Znojmě si užívám. Hraju pravidelně, týmu se daří, jsem spokojený," pokyvuje Buchta, který má v popisu práce hlavně defenzivu. „Mám vybojovat míč a co nejdřív ho odevzdat. Víc se ode mě nečeká, od toho máme schopnější hráče," usmívá se.

Mužstvo se prezentuje především smrtícími kontry. „V týmu si sešli mladí kluci, obranu drží zkušený stoper Yonov. Vycházíme ze zabezpečené obrany a tým máme poskládaný brejkově. Hrajeme na tři ofenzivní záložníky, s čímž má většina celků problémy, gólově nám hodně pomáhá Vašíček," vysvětluje třiadvacetiletý Buchta.

Za vzestupem Znojma vidí většina odborníků trenérský rukopis Leoše Kalvody. „Od kluků vím, že se víc trénuje, četnost tréninků je snad větší než v Brně. A to se projevuje, protože druhá liga je hodně o bojovnosti. Když někdo nemůže v sedmdesáté minutě, je po něm. My vydržíme naplno devadesát minut," objasňuje.

Ačkoliv Znojmo před sezonou avizovalo boj o střed tabulky, umístění po třetině soutěže nutí k přehodnocení plánů. „Trenér nám říká, že jsme si na sebe upletli bič. Mluvit o záchraně by bylo alibi. Když jsme tak nahoře, musíme se na čele snažit zůstat," poznamenává Buchta.

Kvůli čtyřem žlutým kartám vynechá nedělní znojemský výjezd do Varnsdorfu a pomůže rosické farmě.

Za týden se však těší na domácí bitvu s Viktorií Žižkov, která na Jihomoravany před víkendem ztrácí bod. „Celé Znojmo se na utkání připravuje víc než na ostatní, chystá se doprovodný program a bude to výborný zápas. Diváci jsou však pro mě zatím zklamání, hrajeme o první místo a chodí jich šest stovek," dodává posmutněle Buchta.

Do Znojma šel na půlroční hostování, s vedením klubu se zatím o své budoucnosti nebavil. „Nevím, jak se k tomu postaví Brno. Myslím, že ze strany Znojma o mě zájem bude a pro mě je jasná volba, pokud o mě Zbrojovka nebude stát. Líbí se mi tu nejen po fotbalové stránce, i atmosféra okolo týmu je dobrá," pochvaluje si Buchta.