V duelu o bronz vyzvou čeští reprezentanti ještě v sobotu od půl osmé večer Bosnu a Hercegovinu. „Jdeme dál a soustředíme se na další zápas o medaili, musíme do toho znova dát všechno, najít zbytky sil, které ještě máme a udělat maximum," burcoval český gólman Petr Víšek.

Ten si stoupl do branky až na penaltový rozstřel, ve kterém nahradil výtečného Marka Grubera. „Marek chytal výborně, s touto variantou jsme však počítali už dva zápasy dozadu, že jako žolík půjdu buď na penaltu ve hře nebo eventuální rozstřel. V životě už jsem nějakou penaltu chytil, mám zkušenosti možná větší než Marek, v trénincích na kempu i tady jsem byl v penaltách úspěšnější, byla to jasná volba trenérů," popsal Víšek.

Ten zneškodnil hned první rumunskou penaltu. Jenže před ním neproměnil český kapitán Vít Turtenwald. Netrefil se po něm ani zkušený Jaroslav Černý, z pokutového kopu se prosadil až třetí český exekutor Jan Koudelka. „Potřeboval jsem kluky podržet, protože jsme první penaltu nedali, to se mi podařilo, naše naději žily dál. Bohužel jsme pak byli méně úspěšnější než soupeř, další penalty jsem nechytl. Říká se, že když chytíte jednu, vyhrajete, jenže jejich gólman kryl dvě a Rumuni byli šťastnější," uvedl Víšek a ocenil výkon svého protějška v rumunské brance Radulesca.

Rozhodující penaltu proměnil Gabriel Tanase. Rumuni se dostali do vedení už v druhé minutě, kdy se ze standardní situace prosadil Razvan Radu. „Přehráli jsme je, byli jsme jasně lepší, jenže nám uškodil strašně rychlý gól na začátku. Museli jsme dotahovat a zvládli jsme to, kluci podali obrovský heroický výkon, viděl jsem, že se vydali ze všech sil, program je náročný. Dali jsme do toho všechno, bojovnost, srdíčko a zaslouženě jsme vyrovnali, penalty už jsou loterie," doplnil Víšek.

Češi si zahrají o bronz, obhájcům titulu z Rumunska podlehli až po penaltách.

O vyrovnání se pět minut po začátku druhého poločasu postarala trojice z brněnského týmu Gioia, kdy standardní situaci po ose Patrik Levčík – Bohumír Doubravský zakončil Čeněk Cenek. „Cvičíme to, hrajeme spolu i sálovou kopanou, jsme sehraná trojka. Standardka nám vyšla velice dobře," pravil skromně dvaadvacetiletý Doubravský.

Rumunsko ovládlo čtyři předchozí evropské šampionáty, v semifinále stejně jako loni vyřadilo českou reprezentaci a s domácím Chorvatskem zabojuje o pátý titul. „Věděli jsme, že jsou silní, ale do každého zápasu jdeme naplno. To jsme ukazovali celý turnaj a ještě ukážeme, strach jsme neměli," doplnil Doubravský.

Duel o třetí místo se musí obejít bez českého útočníka Stanislava Maříka, který v závěru semifinále nejprve dostal ránu od Ionuta Mariana, po kterém se pak ohnal, ale červenou kartu dostal nepochopitelně jen hráč pražského celku Santa Dominica. Český zápas o bronz je v přímém přenosu k vidění na internetovém vysílání České televize.

Česká republika – Rumunsko 1:2 po pokutových kopech
Branky: 25. Cenek – 2. Radu, 40+3. Tanase
Žluté karty: 13. Koudelka – 40+2. Marian. Červená karta: 40+1. Mařík (ČR)
Česká republika: Gruber (na penalty Víšek) – Novák, Černý, Paděra, Koudelka, Traxl – Turtenwald, Levčík, Doubravský, Vobořil, Cenek – Mařík.
Rumunsko: Radulescu – Calugareanu, Moisi, Brighiu, Bucovanu, Ursu – Craciun, Pusca, Iordan, Sabou, Tanase – Popa, Marian, Ghete, Constandana, Burciu – Radu, Vasile, Slabu.