„Pomohl nám úvod, prvních patnáct minut jsme na soupeře vlítli, Slováci měli velký problém, z čehož pramenily naše góly. Za stavu 3:0 se nám hraje mnohem líp," usmíval se brněnský hráč vítězného výběru Michal Mezník.

Historická premiéra tak lépe vyšla domácímu mužstvu. „Reprezentaci si užívám hodně. Je hezké, že jsme vyhráli a snad to tak bude pokračovat," přál si pardubický Ladislav Mužík. Zato slovenský výběr zažívá zklamání, i když se vrátil do utkání přes nepříznivý stav. „Moc děkuji českým kolegům za super zápas. Doufám, že naše spolupráce bude fungovat i nadále. Nevyšel nám úvod, který rozhodl. Po prvním gólu šla naše psychika dolů, nebyli jsme sehraní," poznamenal slovenský kapitán Michal Uhliarik.

Už ve třetí minutě poslal domácí tým do vedení kapitán Lukáš Haspra, vzápětí skóre navýšil z úhlu Ladislav Mužík a ve 14. minutě po trefě Pavla Blahy vedla česká jedenadvacítka 3:0. Jenže deset minut před přestávkou se k přímému kopu postavil urostlý slovenský kapitán Michal Uhliarik a poslal míč přesně pod víko. „Přeběhl mi tam jeden útočník a trefil to dobře, nedalo se s tím moc dělat, naštěstí jsme vyhráli. Byl jsem rád, že kluci rychle dali tři góly, mohli jsme hrát zezadu. Vyhovuje nám, když si dáme míč s obránci do nohy," uvedl mostecký gólman Václav Šlégr.

Domácí reprezentaci se vyvedl i vstup do druhého poločasu, když se z dorážky prosadil blanenský Adam Širůček. „Myslím, že se mi dařilo, sklepával jsem míče a měli jsme šance. Nějak jsem to ustál, ale nebylo to lehké," oddechl si Širůček. Vzápětí po jeho gólu však zkorigoval stav Patrik Mozola.

Český tým přesto pokračoval v pohledné kombinační hře a ve 49. minutě opět Slovákům odskočil o tři branky, když se prosadil Petr Hulínský. „Pro naši psychiku byl třígólový rozdíl důležitý, takhle ke konci je daleko lepší vést o dva góly, než kdyby dal soupeř kontaktní branku. Šlo o vyrovnaný zápas," podotkl autor poslední branky duelu, který hraje za Celtic Prague A. „Každý z nás do toho dal sto procent, ale neměli jsme na soupeře," pravil slovenský brankář Michal Petrovič.

Reprezentační premiéru provázela i nervozita, se kterou se potýkali nejvíc nejmladší hráči českého výběru. „Užil jsem si to, i když jsem byl přespříliš nervózní, dolehlo na mě, že reprezentuji Českou republiku. Co je víc? Tomu odpovídal výkon, neudělal jsem nic moc dobře, ale šlo o první zápas," sdělil pražský zástupce výběru Jakub Lafek.

O vítězství rozhodl i týmový duch, který domácí tým vytvořil na srazu. „Sehraností a partou jsme došli za vítězstvím. Pár kluků určitě může pomýšlet i na reprezentační áčko," povídal milovický hráč Michal Dosoudil. „Jsme rádi, že jsme vyhráli, prožili jsme spolu perfektní a až profesionální víkend, kluci k tomu přistupovali profesionálně. Jsme strašně rád za výhru, Slováci nebyli vůbec slabí, je to perfektní tečka za víkendem. Děkuji klukům za jejich přístup k reprezentaci. Všichni jsme si uvědomovali, že hrajeme pod českou vlajkou, to byl náš motor, i proto jsme chtěli vyhrát," pochvaloval si trenér českého týmu Petr Brejla.

Česká republika – Slovenská republika 5:2 (3:1)

Branky: 3. Haspra, 9. Mužík, 14. Blaha, 31. Širůček, 49. Hulínský – 20. Uhliarik, 32. Mozola.