První prohra na turnaji neovlivnila postup do čtvrtfinále, kde český tým ve čtvrtek o půlnoci narazí na Brazílii. „Zápas s USA měl vynikající úroveň a diváckou kulisu. Dokázali jsme, že je můžeme porazit. Škoda, že to o kousek nevyšlo," vzkázal Deníku Rovnost ze zámoří brněnský gólman Marek Gruber.

Svěřenci trenéra Stanislava Bejdy včetně šesti Jihomoravanů po 23 minutách prohrávali už o tři góly. Od poloviny utkání se však zvedli, po dvou gólech brněnského útočníka Čeňka Cenka a jednom zásahu Ondřeje Paděry srovnali. „Američany jsme zaskočili a druhou polovinu jsme byli lepší, jistě by utkání slušela remíza," uvedl gólman Petr Víšek, jenž chytal první půli.

Čeští reprezentanti se v naplněné aréně v San Diegu čtyři minuty před koncem ujali vedení po brance Jana Koudelky, jenž hraje malý fotbal v Blansku. Jenže za dvě minuty využili Američané power play a to neunesl Cenek. Za projevy vůči rozhodčími viděl červenou kartu. Vzápětí dostal žlutou kouč Bejda a český tým šel do dvojnásobného oslabení.

Tři hráči v poli se neubránili, vítězství USA vystřelil McNeley. „Doplatili jsme na emotivní závěr ovlivněný rozhodováním arbitrů a neznalost pravidel. Nevěděli jsme, že v přerušené hře nesmí kouč na hřiště, za což dostal žlutou kartu. To vyvolalo emoce, které vyvrcholily v přesilovku domácích," mrzelo Víška.

K duelu s Brazílií míří Češi po celodenním přeletu. „Pokusíme se navázat na utkání s USA, ale s vítěznou tečkou. Máme sice za sebou dlouhý přelet a náročnou cestu pres cele státy, ale doufám, že kluci najdou ještě nějaké sily a dokážeme postoupit co nejdál," přál si Gruber.

ČR – USA 4:5

Čtvrtiny: 0:1, 1:2, 2:0, 1:2. Branky: 29. a 37. Cenek, 34. Paděra, 56. Koudelka – 6. Clare, 20. Harris, 23. Tovar, 58. Healey, 59. McNeley. Střely na branku: 16:18. Vyloučení: 3:1, navíc Bejda na 5 minut a Cenek do konce utkání. Využití: 0:1.

Konečné pořadí základní skupiny A: 1. USA, 2. Česká republika, 3. Salvador, 4. Kazachstán.

Čtvrtfinálové dvojice: Brazílie-Česká republika, Mexiko-Salvador, Rumunsko-Kanada, USA-Německo.