Další citelnou ztrátu hlásí po podzimu druhé Rosice, jež přišly o dlouholetou oporu v brance Patrika Lengála, který dal přednost pracovním povinnostem. Na jeho místo přichází slovenský gólman Peter Balčirák. „Je to mladý šikovný brankář, který na sobě chce neustále pracovat. Spolu s Tomášem Hodou vytvoří velmi kvalitní dvojici," povídá ředitel klubu Petr Čejka.

Potenciální příchody většina celků zatím teprve řeší. „Strašně moc hráčů teď odchází do nižších rakouských soutěží. Když to přeženu, skoro každý, kdo má dvě nohy. Platí to i o hráčích, které jsme měli vyhlédnuté," mrzí kouče Bohunic Lukáše Kříže.

Čtvrtý tým podzimní části Líšeň se na velké posilování nespoléhá. „Měli jsme hodně hráčů na hostování, které jsme si pro přípravu stáhli. Chceme víc začít hrát s vlastními odchovanci," avizuje trenér Bohumil Smrček.

Hráči migrují i mezi celky z Brněnska. Michal Šenk odchází z Rosic do Bystrce, Lukáš Vjater do Bohunic.

Přípravu na jarní část divize zahájila čtveřice družstev v tomto týdnu, Bohunice sehrají první z porce třinácti duelů už v sobotu. „V předchozích letech jsme měli zápasů ještě víc, už jsme je omezili. Ale pořád si myslím, že když můžou kluci hrát ve středu a v sobotu, je to pro ně nejlepší trénink," vysvětluje kouč předposledního týmu tabulky zápasový maraton.

Fotbalisté Líšně ještě před vyběhnutím na hřiště vytáhnou společenské obleky a zúčastní se sobotního klubového plesu. „Je to velká tradice, podporuje klubismus. Mám rád, když se do fotbalu vnáší kultura. Navíc je to příležitost si popovídat o věcech, které na tréninku nestihneme," těší se Smrček.

Kluby se na start jara připraví v domácích podmínkách. Bohunice si dril zpestří třídenním soustředěním v Luhačovicích. „Podle mě má smysl tak čtyři až pět dní, ale na to zase náš klub nemá peníze," krčí rameny trenér sedmé Bystrce Kugler.

Přípravu podřídí kluby tradičně nabírání fyzické kondice. Rosice například touží na jaře zlepšit výsledky na hřištích soupeřů, i proto nesehrají ani jeden přípravný duel doma. Pomoct má druhému týmu tabulky i dlouholetý hráč Slovanu Petr Gamba, který bude nově asistovat hlavnímu kouči Pavlu Fukanovi.

Plán přípravných zápasů
BOHUNICE - 18.1.: Zastávka (d), 25.1.: Bučovice (d), 29.1.: Vojkovice (d), 1.2.: Kroměříž (v), 8.2.: Mutěnice (v), 19.2.: Rajhrad (d), 21.2. a 22.2.: soupeři z Rakouska, 26.2.: Bystrc (d), 1.3.: Chropyně (v), 5.3.: Sparta (d), 8.3.: Náměšť (d), 15.3.: Rousínov (d)
BYSTRC - 25.1.: dorost Zbrojovky (n), 8.2.: Kuřim (n), 15.2.: HFK Olomouc (v), 22.2.: Novosedly (n), 26.2.: Bohunice (v), 9.3.: Ráječko (n), 12.3.: Sparta (v), 15.3.: Žďár nad Sázavou (n)
LÍŠEŇ - Líšeň Cup: 1.2.: dorost Zbrojovky, 8.2.: Ráječko, 15.2.: Moravská Slávia Brno. Další soupeři pro přípravu jsou v jednání.
ROSICE - 25.1.: Ivančice (n), 2.2.: Sparta (v), 8.2.: juniorka Zbrojovky (n), 15.2.: Velké Meziříčí (v), 22.2.: Břeclav (v), 1.3.: Svitavy (v), 8.3.: Žďár nad Sázavou (v), 15.3.: Třebíč (v)
Pozn.: (d) značí zápas na domácím hřišti, (v) na hřišti soupeře a (n) na neutrálním hřišti.