Ladění formy dvanáctého týmu prvoligové tabulky začne tradičně Tipsport ligou. Brňané doufají, že v lednu neuhodí podobné mrazy jako před rokem. „Není to příjemné, hlavně když hrajeme v areálu VUT, kde i hodně fouká. Trenéři se v takových zápasech vždy snaží, abychom třeba odehráli jen poločas. Ale myslím, že třeba týmy ze severu jako Liberec a Jablonec trénují i v horších podmínkách,“ vyhlížel turnaj brněnský záložník Milan Lutonský.

Zbrojovka se v základní skupině C střetne se slovenskou Skalicou a druholigovými celky ze Znojma a Pardubic. Do závěrečného Final Four v Praze postoupí pouze vítěz skupiny.

Martin Erat.
Erat a Němec jsou zpět v reprezentaci, bojují o olympiádu

V soutěži opět scházejí Plzeň a Sparta, sešlo i z účasti Slavie. „Vzhledem k tomu, že jí prodloužili pobyt v Číně až do 22. ledna místo do 17. ledna, musela účast odříct,“ vysvětlil ředitel turnaje Aleš Kolář.

Poslední lednový den se Zbrojovka vydá na herní soustředění do Turecka, kde má v plánu odehrát tři přípravné duely. Zatím jediný potvrzený soupeř je Dunajská Streda, zbylé dva chce klub sehnat ještě v prosinci. „Turecko bude samozřejmě lepší, vždycky raději trénuju v trenýrkách, než když na sobě mám tři vrstvy oblečení, šusťákovku, rukavice a čepici,“ řekl Lutonský.


START UŽ PŘED SVÁTKY


Zatímco společná týmová příprava odstartuje 3. ledna, individuální už před vánočními svátky. Fotbalisté dostanou plán na základě fyzických testů, kterými prošli začátkem tohoto týdne. „Výsledky porovnáme s těmi, které hráči absolvovali v létě, zároveň nám dají vstupní hodnoty pro zimní přípravu a pro nastavení individuálních tréninkových plánů, abychom na jejím startu neztráceli čas,“ objasnil kondiční trenér Jan Cacek na klubovém webu.

Dušan Melichárek.
Melichárek o mizérii: Myslel jsem, že si sbalím věci, pojedu domů a už nedojedu

Vedle běhání a posilovny si někteří hráči tréninkový režim zpestří i doplňkovými sporty. „Možná zkusím třeba badminton, squash, nebo jiný halový sport, když se domluvíme s kamarády. Ale nebudu to přehánět, ať si něco neudělám a do přípravy nejdu se zraněním,“ upozornil Lutonský.

Od čtvrtka začne hráčům dvoutýdenní dovolená. „Hory mi nic neříkají, nejspíš si s přítelkyní vyjedeme třeba jen na nějaký prodloužený víkend za odpočinkem. Navštívím také rodinu, na kterou přes sezonu nemám čas, a popovídáme si,“ plánoval Lutonský.

Plán Zbrojovky pro zimní přípravu

Zahájení zimní přípravy: 3. ledna
Tipsport liga: 6. ledna od 13.00 Zbrojovka – Pardubice (hřiště VUT), 10. ledna od 11.00 1. SC Znojmo – Zbrojovka Brno (hřiště VUT), 17. ledna od 13.00 Zbrojovka – Skalica (hřiště VUT), 25. a 26. ledna případné Final Four (Vyšehrad)
Přátelské zápasy: 13. ledna od 11.00 Vyškov – Zbrojovka (hřiště Vyškov), 20. ledna od 14.00 Zbrojovka – Nitra, 30. ledna od 16.00 Hradec Králové – Zbrojovka (Uherský Brod)
Soustředění v Turecku: 31. ledna – 10. února
Start jarní části nejvyšší soutěže: 17. února (Bohemians 1905 Zbrojovka Brno)

Útočník Jan Süss (vpravo).
Kometa zahájila čtvrtfinále remízou, hattrickem se zaskvěl Süss