Napínavý souboj nabídne v neděli od čtyř hodin odpoledne brněnský stadion v Srbské ulici. „Těším se. Přijde dost lidí a věřím, že nás fanoušci podpoří ve veledůležitém duelu. Jdeme do utkání sebevědomí, nic jiného než vítězství nebereme," prohlašuje znojemský záložník Radek Buchta, který si prvoligový debut odbyl v dresu Zbrojovky.

Atraktivitě duelu nepřidává pouze sedmdesátikilometrová vzdálenost mezi oběma městy, ale také bezprostřední blízkost v prvoligové tabulce. Jedenácté 1. SC Znojmo se před dvanáctou Zbrojovkou drží osm kol před koncem soutěže pouze zásluhou lepšího skóre. „Zápas může v boji o záchranu hodně napovědět. Když ho zvládneme, obrovsky si pomůžeme a konec ligy pro nás bude lehčí," upozorňuje brněnský záložník Jiří Skalák.

Zbrojovka ustoupila hokeji jen o hodinu. Kvůli odpočinku
Brněnské fanoušky čeká v neděli nabité sportovní odpoledne i večer. Za prvoligovým fotbalovým derby Znojma se Zbrojovkou následuje třetí semifinálový souboj hokejové extraligy mezi Kometou a pražskou Spartou. Duel na stadionu v Srbské ulici začíná ve čtyři hodiny odpoledne, hokejový zápas startuje v Kajot Areně v šest hodin. Začátek fotbalového derby se posunul o hodinu dřív proti plánovanému výkopu, aby fanoušci stihli i extraligovou řež, přesto jim na přejezd z Králova Pole zbude jen patnáct minut. „Od pěti jsme kvůli fanouškům hrát nechtěli a po domluvě se Znojmem jsme začátek posunuli," podotkl sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela. Pořádající Znojmo se změně času výkopu nebránilo. „Nám nevadila ani dřívější hodina," podotkl znojemský trenér Leoš Kalvoda. I když by brněnští fanoušci uvítali ideální začátek derby ve tři hodiny, vedení Zbrojovky neslevilo. „Přece jen jsme trochu museli sledovat naše cíle. Hráči mají v nohách těžké zápasy v několika dnech a každá hodina odpočinku je pro ně dobrá," připomněl Kudela čtvrteční pohárové čtvrtfinále s pražskou Slavií.

Pikantnost dodává také dějiště. Oba týmy totiž jsou v Srbské ulici doma. Zbrojovce aréna patří a rivalovi ji pronajímá, protože stánek nováčka nesplňuje prvoligová kritéria. V roli hostů se tentokrát ocitnou Brňané. „Snad dorazí víc znojemských fanoušků než obvykle, ale nemyslím si, že překřičí brněnské. Pro Zbrojovku je zápas na Srbské výhoda," míní Buchta.

Brno v letošním ročníku nejvyšší soutěže venku ještě nevyhrálo, což paradoxně může změnit na svém stadionu. „Budeme hrát tak, abychom od Znojma nedostali gól. To je základ. Na druhé straně se musíme snažit branku vstřelit," nabádá brněnský gólman Václav Hladký.

Zbrojovka už ve čtvrtek večer po vítězném čtvrtfinále českého poháru nad pražskou Slavií zamířila na soustředění do nedalekých Rosic. „Chceme, aby hráči důkladně zregenerovali, připravili se na důležité utkání a vrátili se do střelecké potence," objasňuje brněnský stratég Václav Kotal, jehož svěřenci na jaře dali jen tři góly. Stačily na výhry s Příbramí i pražskou Duklou.

Z netradičního soustředění se vrátí až před nedělním zápasem, včera mužstvo společně navštívilo brněnské futsalové derby Helasu s Tangem. „Hráči upřednostnili futsal před kinem," líčí Kotal.

Znojmo vyrazilo na soustředění před posledním domácím duelem s Bohemians 1905, tentokrát zvolil znojemský kouč Leoš Kalvoda běžný model přípravy bez něj. „Zbrojovka jen dokazuje, jak je pro ni utkání důležité, že taky hraje o vše. Podle mě vedení neponechalo nic náhodě, aby někdo neslavil pohárový postup se Slavií," přemítá nad důvodem soustředění.

Znojmo v jarní části nejvyšší soutěže vyhrálo pouze jednou a gól už nedalo 197 minut. To chce změnit. „Žádný mančaft nechce dostat gól, ale oba chtějí vyhrát, k tomu potřebujeme dát branku," povídá brněnský rodák Kalvoda. „V boji o záchranu je však každý bod dobrý," doplňuje.

Výjezd fanoušků: na 11 minut

Brno - Tradičně si před výjezdem na venkovní utkání nejvyšší české fotbalové soutěže dají sraz na brněnském hlavním nádraží. V neděli dvacet minut po druhé hodině odpoledne nastoupí příznivci Zbrojovky do vlaku a vystoupí na nádraží v Králově Poli. Cesta potrvá jedenáct minut.

Brněnští fotbalisté se totiž představí na svém stadionu v Srbské ulici v utkání se Znojmem coby hosté. „Vyrazíme tedy vlakem, vzali jsme to jako srandu," uvedl předseda Občanského sdružení Zbrojováci Václav Bartoněk mladší.

Brněnští fanoušci berou svou novou roli důsledně a „kotel" tak z tradičního domácího místa přesunou naproti do sektoru hostujících vlajkonošů. „Doufám, že přijde dost lidí a uděláme ještě lepší atmosféru než na našich domácích zápasech," přál si Bartoněk, který věří Zbrojovce. „Vyhrajeme 2:1," přál si.

Znojemský klub opět vypravuje autobus, který od pneuservisu Kárník vyjíždí ve tři čtvrtě na dvě. Cesta stojí sto korun. „Zatím jsme naplnili jeden, pro víc zájemců vypravíme další," uvedl technický ředitel klubu Karel Hodák.

Prvoligový nováček vyzval své příznivce, aby vytvořili „domácí kotel" na hlavní kryté tribuně. „Proto v předprodeji ve Znojmě stojí lístek jen sto korun, zato na stadionu sto čtyřicet," dodal Hodák.