„První problémy se objevily po jednom hlavičkovém souboji v zápase pražské Dukly s Rakovníkem. Nějak jsem přepadl, trochu si odřel bradu, nebylo to zase tak hrozné. Jenže potom mi zničehonic přestaly růst chlupy. Pak jsme hráli jednou v Břeclavi hokej a já dostal bodyček. Při tom nárazu se něco stalo. Když jsem se pak sprchoval, tak vlasy zůstaly ve vaně. A od té doby mám holou hlavu. Stalo se to přesně šestého prosince na Štefana," vzpomíná na hodně nevydařené jmeniny.

Přesně 86 dní strávil v olomoucké vojenské nemocnici, ale lékaři si s jeho problémem nevěděli rady. „Zjistili mi asi dvanáct druhů nemocí. Ze začátku jsem z toho byl samozřejmě špatný. Podstatné ale bylo, že jsem žádné další problémy neměl. Jenom mi nerostly vlasy. Nebo přesněji řečeno ony mi rostou, ale hned vypadají," vzpomíná na své lapálie.

Dnes se nad holou hlavou nikdo nepozastaví, jenže před třiceti lety to byla rarita. „V té době byli holohlaví snad jen herec Yul Brynner a zpěvák Karel Hála. A já," může se tomu teď už zasmát. Tehdy mu ale nebylo dvakrát příjemné, když ho řada lidí překřtila na Fantomase. Spoluhráči ne, pro ty zůstal „Pištou" i bez vlasů.

Postupem času na sebe začal stále víc upozorňovat dobrými výkony než holou lebkou. Přitom po návratu z vojny si vůbec nevěřil. „Měl jsem herní pauzu, v nemocnici jsem přibral. Už jsem měl domluvený přestup do Senice. Jenže pak se zranil Jindra Svoboda a já jel místo něj na zahraniční zájezd, kde jsem se chytl," povídá.

Nakonec odehrál za Zbrojovku 130 zápasů, v nichž vystřídal všechny možné posty v obraně i v záloze. Rád vzpomíná na zápasy s Eintrachtem Frankfurt v Poháru UEFA. Přestože jako defenzivní hráč nikdy moc branek nedával, proti německému celku skóroval v obou zápasech.

O několik měsíců později zažil velké zklamání. Měl téměř jisté místo v nominaci pro olympijské hry v Moskvě, ale zlatou medaili mu nakonec na krk nepověsili. „Na soustředění v Tatrách jsem šel v posledním přípravném zápase trochu zbytečně do jednoho souboje a přetrhl jsem si ramenní vazy. Tím jsem přišel o zlato," lituje dodnes.

Ve Zbrojovce zůstal až do jara 1983, ale po sestupu do druhé ligy odešel do Slovanu Bratislava. „V Brně jsem prožil nejlepší roky. Na Zbrojovku vzpomínám raději než na Slovan. Měli jsme výbornou partu a doteď tady mám hodně kamarádů," tvrdí.

Štefan Horný

Narozen: 13. 1. 1957 v Kútech

Hráčská kariéra: hráč Kúty, Rapid Bratislava, Brno, Dukla Praha, Dukla Hr. Králové, Slovan Bratislava, Malacky, trenér Slovan Bratislava, Prešov, Artmedia Bratislava, B. Bystrica, Zlaté Moravce, Dunajská Streda

I. liga: 188/ 15 (Brno: 128/8)

Reprezentace: ČSSR B 2/0, Olympionici 3/1. U21 3/0

Oblíbený post: defenzivní univerzál

Přezdívka: Pišta

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Sobota 9. února: Bohumil Chocholouš

ANTONÍN ZABLOUDIL