Ještě předtím se při prvním setkání zimní přípravy sešli brněnští hráči v pondělí dopoledne v posilovně Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně v bohunickém kampusu. „Je to asi nejhorší část fotbalové sezony, nejvíc se nabírá kondice, ale příprava nebude tak dlouhá a snad uteče. Každý do toho musí jít s pozitivní náladou, jinak se bude trápit," nabádal kapitán Zbrojovky Pavel Zavadil.

Hráči i realizační tým si od sebe oddechli na měsíc a výsledky testů ukážou, jak na tom po pauze jsou. „Příprava je krátká a o to bude intenzivnější, víc ji zaměříme na herní činnosti, které nás trápily. Každý dostal mezi svátky individuální plán, aby splnil základní běhání a připravil se na zátěž. Přejdeme spíš na fotbalové tréninky, běhání bez míče skoro nebude," objasnil Kotal. „Trošku nemocný byl Michal Škoda, který předpřípravu neabsolvoval," do­dal.

Tvůrce hry Zavadil se udržoval na horách, takže se ani vážení neobává. „Párkrát jsem se proběhl a dvanáct dní jsem lyžoval v Itálii s rodinou. Vypadá to, že jsem se moc nepřejedl, s tím problémy nemám, dokud trénuju a hraju. Horší to bude, až přestanu," usmál se sedmatřicetiletý záložník, jehož v Brně překvapily mrazy. „V Itálii bylo velké teplo a málo sněhu, tady je zima daleko horší," doplnil.

Na tréninku se v pondělí objevilo dvaadvacet fotbalistů, jen před šatnou zůstali zranění obránce Aleš Schuster a útočník Jakub Řezníček. „V úterý mi sundají sádru z kotníku a uvidíme, co mi doktor řekne, jestli můžu aspoň běhat či šlapat na kole," sdělil Řezníček, který si v posledním duelu podzimu s Mladou Boleslaví přetrhl vazy. Schuster před šesti týdny podstoupil operaci kvůli potížím s kolenní chrupavkou. „Doktor říkal, že snad koncem února pomalu začnu," informoval zadák.

Z nových tváří se trenérovi představil jen lotyšský reprezentační obránce Olegs Timofejevs, jehož Zbrojovka vyzkouší do 20. ledna. „Chtěli jsme někoho na post pravého obránce, přijel k nám na testy. Snažíme se o další posílení, ale konkrétní jména raději neřeknu. V první řadě potřebujeme prověřit svoje hráče," oznámil Kotal.

Do přípravy se zapojil také Jiří Janoščin, který podzim strávil na hostování v druholigovém Třinci. Jakub Přichystal po dlouhém zranění začne s juniorkou, s Laminem Fallem klub už nepočítá.

Už v sobotu Zbrojovka zahájí herní část přípravy, ve Vyškově se střetne v duelu Tipsport ligy s Olomoucí. „Je lepší hrát než dvakrát denně trénovat," pravil Zavadil. „Jsem zvyklý na běhání, přišlo mi to normální, ale s míčem se příprava lépe snáší, než když jen běháme dlouhé tratě," dodal. Sedmý tým první ligy startuje jarní část soutěže už 13. února na hřišti Slavie Praha.

Kádr do přípravy

Brankáři: Dušan Melichárek, Martin Doležal, Pavel Halouska

Obránci: Pavel Košťál, Petr Buchta, Miroslav Keresteš, Boštjan Frelih, Jakub Šural, Jiří Janoščin, Olegs Timofejevs

Záložníci: Pavel Zavadil, Milan Lutonský, Radek Buchta, Matúš Lacko, David Pašek, Jan Malík, Martin Chrien, Lukáš Zoubele, Tomáš Weber

Útočníci: Michal Škoda, Tomáš Brigant, Stanislav Vávra

Doléčují zranění: Aleš Schuster (obránce), Jakub Řezníček (útočník)