Pouze bod ji drží nad pražskou Duklou. „Brňané nezískávají povinné body, celkově jich mají málo. Přestože pozitiv v týmu vidím dost, zatím si nesedlo, 
s čím Sváťa Habanec přišel," řekl bývalý prvoligový útočník a televizní expert Luděk Zelenka.

Zbrojovku stále sráží hrubé individuální chyby a standardní situace. Příbram vyrovnala na 2:2 z rohu. „Obrátíme zápas v poločase a potom si necháme dát hloupý gól ze standardky, ale nejen v tomto zápase," kroutil hlavou brněnský kapitán Jan Polák.

Zbrojovka se přitom chlubí nejlepším střelcem ligy, desetigólovým Michalem Škodou. „Funguje mu spolupráce s Řezníčkem, jemuž se obránci hodně věnují. Jenže je blbé, že Brno má dva takové střelce, ale nepřináší to body. Dostává neuvěřitelně laciné góly, které neobdrží ani dorostenci," všiml si Zelenka.

Brnu patří po Jihlavě a Příbrami třetí příčka v počtu střel, kterým celek čelil. Soupeři proti Zbrojovce vyslali už 195 ran, z nichž padlo 25 branek. „Pro Brno je to alarmující. Kolik má kdo šancí nebo dostane gólů, není tak přesný ukazatel, jako kolik střel na mužstvo jde. Jsou mančafty, které mají menší držení balonu, ale nepouštějí soupeře na dostřel," uvedl bývalý brněnský útočník Zelenka.

Habanec poskládal na sezonu novou obrannou čtveřici, jenže Tadas Kijanskas ani Lukáš Vraštil zatím nezacelili zkušenosti, které odešly s králem vzdušného prostoru Pavlem Košťálem, o nějž Habanec nestál. „Divím se, že o setrvání Košťála neusiloval. Na Slovácku to měl Sváťa taky postavené na starších Košútovi či Radovi," pronesl Zelenka.

Zamlouvá se mu však vize, se kterou Habanec do Brna přišel. „Oceňuji, že chce zapracovat mladé hráče, i když kluci dělají chyby, nechce ustupovat. Přijde mi to koncepčnější, než aby začal plašit a na poslední chvíli sháněl přestárlé hráče. Akorát trpělivost jak fanoušků, tak vedení není bezedná a může na to někdy dojet," podotkl expert.

V zimní pauze ke změnám dojde a možná se do áčka Zbrojovky přesune bývalý reprezentační útočník Martin Fenin, který trénuje s juniorkou. „Pomalu se začíná stávat lídrem kabiny, což může být první krok v delším procesu, který jsme si nastavili," řekl Habanec.

Darujte krev

Prvoligoví hráči Zbrojovky Brno budou v pátek asistovat u odběrů krve na Transfuzním a tkáňovém oddělení Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích. Zbrojováci tam budou od 8 do 14 hodin a každý dárce dostane lístky na zápas proti Karviné.