Hladký, Jugas, Buchta, Lutonský, Malík, Sýkora, Brigant, Vávra. Osm hráčů základní jedenáctky Zbrojovky, která vydřela senzační výhru 3:1 na hřišti pražské Slavie, nepřesáhlo třiadvacet let. Brněnskou „školku" usměrňovalo pouze trio třicátníků Schuster, Fischer a Zavadil.

I přes rozsáhlou marodku Jihomoravané v sedmém kole nejvyšší soutěže zaskočili sešívané a ukázali, že si vychovávají budoucí tahouny. „Po dlouhé době se nám podařilo dosáhnout toho, co si přejeme. Brno musí stavět na svých mladých hráčích. Vklad do budoucna máme a pokusíme se Zbrojovku posunout tam, kam patří," těší brněnského sportovního ředitele Zdeňka Kudelu.

Nezkušené mužstvo dokonce v Edenu obrátilo nepříznivý vývoj duelu. „Mladí kluci dostali šanci a překvapilo mě, jak se s ní popasovali. Někteří přitom nastoupili poprvé," upozorňuje brněnský kapitán Pavel Zavadil.

Až na dvojici Sýkora a Jugas, kteří ve Zbrojovce hostují ze Sparty, respektive Zlína, mají všichni mladíci v Brně dlouhodobou smlouvu. „Už nejsme v situaci, kdy musíme hráče za každou cenu prodávat. Třeba v případě Luďka Pernici jsme měli připravenou náhradu a byl o něj velký zájem," porovnává Kudela.

V řadě talentovaných fotbalistů, kteří postupně přidávají prvoligové starty, si Zbrojovka hýčká i příští výdělek. „Mají perspektivu i slušnou tržní cenu. Můžou pro Brno představovat dobrý obchod. Záleží, jestli to hráči pochopí. Jsou na začátku a musejí na sobě makat, aby výkony potvrzovaly i v dalších zápasech. Velikost fotbalisty dělá stabilita výkonů," sděluje sportovní ředitel. „Trenér Vašek Kotal to s nimi umí," doplňuje.

Klub nezavrhuje ani změnu hostování Jakuba Jugase s Janem Sýkorou v přestup. „S majitelem (Václav Bartoněk - pozn. red.) jsme se bavili, že pokud bude možnost, uděláme všechno pro jejich setrvání," povídá Kudela.

Potlesk za výkony s pražskou Slavií sklidili především ofenzivní hráči dvougólový Stanislav Vávra a prvoligový debutant Tomáš Brigant. „Jeden z největších hráčských agentů se rozčiloval, jak je možné, že o Vávrovi neví," usmívá se Kudela. „Sklidil absolutorium, snad mu to nezamotá hlavu. Kdyby před rokem a půl tvrději makal, je dnes dál. Ví, že by potřeboval i shodit nějaké kilo," nabádá.

Velký talent třímá ve slovenském rychlíkovi Tomáši Brigantovi. Devatenáctiletý štírek přišel v zimě po skončení smlouvy zadarmo z Trenčína a v Edenu ukázal svůj potenciál. „Zdobí ho velmi rychlé nohy, takové předpoklady má jako jeden z mála ligových hráčů," pochvaluje si sportovní ředitel.

Potenciál třímá také v triu Petr Buchta, Jan Malík a Milan Lutonský, kteří už si navlékli mládežnický reprezentační dres. Lutonský v Edenu nastoupil teprve podruhé v letošní sezoně a poprvé v základní sestavě. Na netypickém místě levého obránce. „Byl jsem rád, že mi trenér dal po dlouhé době šanci. Nemám problém s tím, kde nastoupím, je to o zvyku," říká Lutonský.

Špílmachr Zbrojovky věří, že chvála mladým hráčům hlavu nezamotá. „Duel se Slavií jim může zvednout sebevědomí a budou si na ligu věřit," doufá Zavadil. Velkou budoucnost si klub slibuje také od brankáře Vlastimila Veselého či obránce Jakuba Šurala, kteří už trénují s prvním týmem.