Některým týmům stačí kopat rok co rok klidný střed tabulky a po zápase si vychutnat dobrou klobásu. V nižších fotbalových soutěžích na jižní Moravě ale najdeme i kluby, které ve srovnání s minulým ročníkem zaznamenaly velký vzestup.

Krajskému přeboru dominuje s desetibodovým náskokem Lanžhot, který loni skončil až desátý. Brněnský Start po postupu jako nováček dokonce suverénně vede A skupinu I. A třídy. „Snažíme se o pěkný běhavý fotbal. Vytvoříme si třeba deset šancí, z nichž tři, pět nebo někdy osm proměníme,“ zavtipkoval trenér Bohdan Ryšavý a připomněl výhru 8:0 se Zastávkou minulý víkend.

Start táhne hlavně neohrožený lídr soutěže mezi střelci Tomáš Mica, který se do klubu vrátil před začátkem sezony. Trefil se už sedmadvacetkrát. „Je to borec s ligovými zkušenostmi, v každém zápase se dostane do pěti vyložených šancí. Ale nerad někoho vypichuju, každý má svou roli,“ poznamenal Ryšavý.

Bývalý trenér fotbalové Zbrojovky Brno Svatopluk Habanec. Padáka dostal po čtvrtém kole, kdy byl tým poslední.
Úpadek Zbrojovky začal za vlády Habance. Mužstvu chyběli střelec i lídr

Už v neděli může brněnský klub na domácím hřišti definitivně potvrdit postup, třetí za poslední tři sezony. Od půl páté hostí druhé Rajhradice „Krajský přebor je zatím náš cíl. Budou se v něm hrát brněnská derby, na které přijde třeba pět set diváků. Fotbal se hraje pro ně,“ zmínil kouč.

I Rajhradice patří mezi komety I. A třídy, stejně jako Start do ní postoupily teprve loni. V B skupině překvapuje hned po postupu třetí Hroznová Lhota.

V I. B třídě vystoupaly z dvanáctého místa po minulém ročníku aktuálně druhé Vilémovice. „Zlomový moment nastal s příchodem Martina Kasálka předloni na podzim, když jsme byli hodně dole. Nastupoval za Hradec Králové i Brno v první lize. Nejdřív u nás jen hrál, od sedmého kola začal mužstvo i trénovat. Změnil systém hry a hlavně kluky vyburcoval tak, že do toho začali dávat srdíčko. Zachránili jsme se a teď navazujeme na dobré jaro,“ zhodnotil předseda klubu Jaroslav Grégr.

Největší skokani nižších soutěží:
Krajský přebor:
Sokol Lanžhot (loni 10. místo, letos zatím 1.), Sparta Brno (skok ze 13. na 6. příčku)

I. A třída skupina A: Start Brno a Rajhradice (oba týmy postoupily z I. B třídy a jsou na 1. a 2. místě)
I. A třída skupina B: Hroznová Lhota (postup z I. B třídy, letos zatím 3. pozice)
I. B třída skupina A: Vilémovice (posun z 12. na 2. místo)