Lužánky dostaly Š(v)anci!

18:35 - Stadion už je vyprázdněný. "Byl to jasný signál, kam patří fotbal," ohodnotil akci radostně bývalý útočník Zbrojovky Luděk Zelenka.

18:15 - Na stadionu stále probíhá závěrečná děkovačka. Švancara Mercedes zajíždí do garáže. Odchod diváků probíhá v poklidu, stadion opouštějí podle pokynů hlavní hvězdy utkání.

17:53 - "Díky za to, že jsme společně oživili Lužánky," loučí se Švancara. A symbolicky objíždí hřiště na mercedesu.

17:50 - Švancara vybízí lidi, aby nešli na hřiště. "Pomalu a v klidu odcházejte, je důležité, aby se nikomu nic nestalo," říká. Hráči se loučí. Diváci hlasitě tleskají a za celou akci Petru Švancarovi děkují

17:47 - Píšťalka právě ukončila brněnský fotbalový zápas roku. 

17:31 - Objevuje se informace, že na zápas dorazilo dokonce 35 tisíc lidí. Organizátoři mají s davy fanoušků problémy. Více čtěte ZDE

17:20 - Organizátoři vypustili desítky holubů.

17:18 - Švancara odchází ze hry. Místo něj nastupuje jeho syn Daniel a asi po minutě hry dává gól. Diváci ho odměňují bouřlivým aplausem.

17:05 - Začal druhý poločas. Švancara vyměnil dres i tým. Vstřelí gól i těm, kdo byli před pár minutami jeho spoluhráči?

16:48 - V poločase předávají organizátoři dárkový šek z peněz vybraných na vstupném. Nadační fond Modrý hroch dostal tři sta tisíc korun. Do deseti minut by se mělo pokračovat ve hře.

16:46 - Poločas končí. Po začátečním narušení ze strany diváků už se duel nese v klasickém exhibičním duchu. Švancara stihl sprintovat s míčem po křídle a zdravit diváky, potvrzuje pověst baviče.

16:21 - Situace kolem neukázněných diváků se uklidnila. Na hlavní tribuně, která je pro ně uzavřená, už nejsou. Mezitím dává Jan Trousil na 2:1 pro tým Los hokejos.

16:14 - Švancara vstřelil v exhibici svůj první gól, když si došel pro penaltu a pak ji sám proměnil. Vzápětí ale opět odchází prosit diváky, aby odešli, na stadionu je jich moc.

16:12 - Většina hříšníků už horní tribuny opustila. Někteří přesto na zakázaném místě zůstávají.

16:08 - Někteří lidé se i přes zákaz dostali na vrchní tribuny. "Je ohrožena budoucnost stadionu i vaše bezpečnost," upozorňuje je Švancara. Fanoušci hlasitě pískají a skandují "běžte pryč," ti na horních tribunách se ale k odchodu nemají.

16:00 - Utkání začíná. Čestný výkop patřil rodině Petra Švancary. Začíná pršet. Fanoušky ale dobrá nálada neopouští.

15:56 - Hasiči se musí vypořádávat s menším ohněm. Pravděpodobně se vznítila jedna z dýmovnic, kterou hodili fanoušci z kotle. Požár je okamžitě uhašen, jednalo se o drobnost.

15:48 - Stadion se pro další návštěvníky uzavřel. Švancara vybízí fanoušky, aby na ochozech postoupili směrem dolů a uvolnili tak místo dalším lidem, kteří se dosud na ochoz nedostali.

15:40 - Při představování týmů musel Švancara udělat pauzu u jmen Milana Pacandy a Jana Marošiho, jejichž jména tribuny skandovaly.

15:30 - Švancara přivádí oba týmy na plochu, všichni hrají v dresech s číslem 9, které nosil právě brněnský útočník.

15:18 - "Všichni, kteří dnes přišli, dokázali, že se lužánecký stadion povedlo oživit," vzkazuje fanouškům Švancara, který se ujal mikrofonu. "Za týden se tady může hrát znova," křičí. Je oblečen do vlajky v brněnských barvách a diváky také upozorňuje na bezpečnostní pravidla. Sklízí bouřlivý potlesk.

15:20 - Na stadion dorazil dron, který natočil všechny fanoušky.

15:10 - Už za 20 minut na trávník vyběhnou hráči, kteří se postaví vedle Petra Švancary a proti němu. Mezi spoluhráči brněnské ikony budou známí herci i brněnský primátor Petr Vokřál. Moderátor vybízí fanoušky k podpisu petice na záchranu stadionu. "Čekám, až ke mně dorazí hosteska a petici mi k podpisu nabídne. Určitě svoje jméno přidám. Lužánky si zaslouží šanci," myslí si například Lukáš Pivoda.

14:54 - Tribuna se navzdory tomu, jak vypadá plná, stále dál zaplňuje a bouří pokřik "už jsme tady." Diváci jsou upozorňováni na to, aby stáli. Sezením totiž zabírají dvě místa. Na ploše nyní vystupuje taneční skupina

14:45 - Hodinu a čtvrt před výkopem jsou tribuny opticky zaplněné. Kulisu si zatím stále užívají fotbalové přípravky. Diváci už si vyzkoušeli pár pokřiků a těší se na nástup obou týmů v 15:30

14:30 - Redaktorka pro vás na akci vyzpovídala mimo jiné i herce Václava Svobodu, který je známý například svou rolí Lumíra v seriálu Ulice. Proč se za Lužánky vydal on a co na akci říká, se dozvíte v neděli na našem webu.

14:13 - Hřiště ovládli malí fotbalisté, kteří na legendárním trávníku sehrají svůj miniturnaj. "Nemůžu se dočkat až na trávu vyběhne Petr Švancara. Určitě bude padat hodně gólů," odhadl například Karel Ticháček.

13:54 - Na stadion stále proudí davy lidí. Mnozí z nich mají vlajky nebo alespoň fanouškovské tričko Zbrojovky. Spousta lidí za Lužánky dorazila z nostalgie a právě se v myšlenkách vrací o mnoho let zpátky. Chodila jsem sem s manželem na rande, když jsme ještě nebyli svoji," svěřuje se například Zita Stárková.

13:37 - Tisíce nadšených fanoušků se hrnou na stadion branami, které konečně otevřely. Po dlouhém čekání už jsou hladoví po jedinečném zážitku, který je čeká. „Přišel jsem brzo, abych si vybral dobré místo," sdělil například Martin Fried. Podle něj se ale lidé před stadionem začali scházet v dopoledních hodinách. „Bylo tady živo už kolem půl jedenácté," nastínil.

13:30 - Brány stadionu jsou stále zavřené. Přestože se chrám za Lužánkami měl fanouškům otevřít už v jednu hodinu odpoledne. Na místě čekají tisíce lidí, jejich nadšení zatím neničí ani mírný déšť. Všichni doufají, že se brány co nejdříve otevřou a návrat za Lužánky, o kterém fanoušci léta snili, alespoň tuto sobotu definitivně odstartuje!

Zdroj: Youtube