„Jeho osud je prostě šílený. Až si člověk uvědomuje, že může být rád za rodinu kolem sebe. Se Zbrojovkou jsme mu zajistili vybavení a jsme nadšení, že se mu na kempu líbilo a zapadl do kolektivu," popisuje Švancara.

Přestože nikdy nehrál fotbal, ihned prokázal velký talent. „Kroutil jsem palicí, že poprvé v životě hraje fotbal. Je i neskutečně gólový a hlavně sám chce, nemusíme ho tlačit, z toho mám radost. Když jsem ho sledoval, jak je zapálený a jak ho to baví, jsem rozhodnutý mu pomoct," sděluje Švancara.

Dostal i nové kopačky, ale z hraní měl puchýře. „Odřely se mi obě paty, kopačky potřebuju prošlápnout. Hrál jsem půl týdne bez bot a ani mi to nevadilo, góly jsem střílel stejně," směje se mladý talent.

Švancara ho plánuje přihlásit do některého z brněnských klubů. „Fotbal několikrát lidem pomohl i v takové situaci. Věřím, že Franta je na začátku nějaké cesty a fotbal mu vytvoří úsměv na tváři. Je to strašně skromný a hodný kluk. Ve spolupráci s dětským domovém ho zapojíme do dalších kempů, pokud bude chtít, rád ho uvítám i v zápasech Mercedes Teamu. Navíc fandí Zbrojovce, takže ho dovezu na zápasy i za klukama do kabiny," doplňuje bývalý prvoligový útočník.

Fotbalový kemp Petra Švancary hostí letos Rosice už pošesté. V pátek skončil první turnus, v neděli začíná druhý. „Vaří tam dobře, všechno mi chutnalo. Díky účasti snad budu do budoucna hrát fotbal, který mě hodně baví. Rád na kemp příští rok zase přijedu," vyznává se František Bulva.

O děti od osmi do čtrnácti let se na kempu stará šest trenérů, dva členové realizačního týmu a jedna zdravotnice. „Moc jim všem děkuji, protože tito lidé jsou mnohem důležitější než já," vzkazuje Švancara.

Do Rosic jezdí vedle dětí z jižní Moravy také malí fotbalisté z Karviné či slovenské Žiliny. Zkušenosti jim předávají například bývalí prvoligoví brněnští hráči Pavel Šustr a Radim Vlasák. „Zájem rok od roku stoupá, letos jsme kemp obsadili plně už na začátku května. Nemůžeme navýšit počet dětí na víc než šedesát, pak by trénink neměl potřebnou kvalitu. Spíš do příštího roku přemýšlíme, že uděláme tři turnusy místo dvou," poznamenává hlavní organizátor a kouč Petr Čejka.