„Velkou roli hrálo naše dlouhodobé přátelství se Sváťou Habancem, fotbalové i mimofotbalové, proto jsem se tu ocitl," popisuje osmatřicetiletý Přerost.

Váhal jste nad nabídkou?

Už jsme o naší spolupráci uvažovali několik let. Začalo to v Teplicích, kde jsme chtěli vést A tým, nepovedlo se. Pak šel Sváťa na Slovácko, měli jsme ťukanec a bavili se o možnostech, ale až konkrétně tady jsem se rozhodl, že s ním chci spolupracovat, posunu se dál a něco přiučím. Celou kariéru jsem byl v Teplicích nebo v Ústí, usoudil jsem, že je čas na změnu a zkusit práci v novém klubu.

Jak jste do té doby vnímal Zbrojovku?

Jako klub s obrovskou tradicí. Hlavně tady vidím po poslední sezoně impulz něco tvořit a změnit, zdravou hladovost lidí po úspěchu a touze klub někam posunout.

Lukáš Přerost
Osmatřicetiletý kouč prošel prvoligovými Teplicemi jako asistent trenérů Petra Rady a Zdeňka Ščasného, krátce severočeský celek sám vedl. Ve druhé lize trénoval Ústí nad Labem, do Brna přichází v roli asistenta kouče Svatopluka Habance od teplické devatenáctky.

Znáte nějaká zákoutí jižní Moravy?

Párkrát jsem tady byl s Teplicemi v lize i na návštěvě se Sváťou, trávili jsme dovolenou na Pálavě, letos jsme tam byli dva dny s rodinou. Vnímám tady příjemné prostředí.

Máte podobný pohled na fotbal jako trenér Habanec?

Dlouhá léta jsme o fotbale společně prodebatovali iks hodin, samozřejmě byly momenty, kdy jsme každý měli jiný názor, což naopak bude dobře. Nebojíme se jeden druhém říct názor. Nemusíme ve všem souhlasit, ale třeba z mé strany půjde o takovou opozici, která nás může jedině posunou dál.

V čem se fotbalově neshodnete?

To vám v tuto chvíli neřeknu, ale určitě všechno neodkývám, nebudeme mít jen jednotný názor. Pokusíme se vybrat to nejlepší.

Je těžké přesvědčit trenéra Habance, aby dal na váš názor?

Názor si samozřejmě řekneme všichni svůj, hlavní slovo má však hlavní trenér. Můžeme mu dát nějaké podněty, co bychom změnili a na čem se shodneme, ale samozřejmě má rozhodující slovo on. Musíme a budeme ho respektovat.

Jakým způsobem přiberete do party dalšího asistenta Richarda Dostálka?

Spíš záleží, jak brněnští kluci vezmou do party mě, jediného Severočecha tady. (úsměv) Myslím, že nebude vůbec žádný problém, Richard má obrovské hráčské zkušenosti a je jedině dobře, že je přenese do kabiny a na hráče.

Co vám trenér Habanec svěří za úkoly?

Všichni spolupracujeme poprvé a bude chvilku trvat, než to bude ideální, ale výhoda je, že jsme všichni pracovití. Pokusíme se udělat maximum, aby sezona byla úspěšná.

Víte už, jaké má kdo v realizačním týmu kompetence?

Rozdělili jsme si je, trenér se bude soustředit na útočnou fázi, já mám víc na starost obrannou, Ríša Dostálek se zaměří na standardní situace, pak tam máme další věci jako stříhání zápasů. Teď už jen, ať nám to funguje.

Máte nějaké tipy na hráče ze severu Čech pro Zbrojovku?

Nějaké by byly, ale všichni hráči jsou dlouhodobě pod smlouvu, v tuhle chvíli se nám asi nepodaří z Teplic přitáhnout hráče.