Byť je pravé poledne, na fotbalovém hřišti pod mikulovským zámkem září jedna hvězda vedle druhé. Na jedné straně hokejisté z NHL v nadačním týmu kapitána české reprezentace Jakuba Voráčka, na druhé Real Top Praha složený zejména z hereckých osobností. Jako první ze čtyř účastníků vykopávají fotbalový turnaj Hokejky pro Kluka Puka, který pořádá právě Voráček.

Autor nápadu platit za kávu dobrým skutkem Libor Hoření.
Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Skóre po pár vteřinách otvírá herec Jakub Štáfek, který ztvárnil v populárním internetovém seriálu Vyšehrad zhýralý fotbalový talent Juliuse Lavického. „Ale dneska jsem tady za sebe. Štáfek hraje lepší fotbal než Lavi,“ směje se Štáfek, který svá slova potvrzuje i nádherným lobem přes gólmana, který míč s vypětím všech sil zastavuje na brankové čáře.

Výtěžek z turnaje
Přímo na hřišti v Mikulově se ze vstupného, prodeje tomboly a předmětů s Klukem Pukem vybralo pro Nadaci Jakuba Voráčka 609 714 korun. Díky večerní dražbě se částka za celou akci vyšplhala na 1 209 814 korun. Nadace usiluje o zlepšení situace pacientů s roztroušenou mozkomíšní sklerózou.

Jenže pro Štáfkův Real Top se zápas příliš dobře neodvíjí, protože otěže si bere do rukou Voráček. V utkání střílí hattrick a jeho nadační tým s dalšími hokejisty Davidem Pastrňákem či Ondřejem Pavelcem vítězí v zahajovacím střetnutí 4:1. „Všichni jsou ještě ožralí a nejsou schopní si přihrát na metr. Obvykle předvádíme hru jako soupeř, takže nás porazili vlastními zbraněmi,“ potvrzuje Štáfek, že páteční předzápasovou přípravu jeho tým nepodcenil.

To už se na hřiště chystají zbývající dva účastníci – bývalí hráči Zbrojovky Brno a Zlatý tým s legendami českého hokeje v čele s někdejším gólmanem Dominikem Haškem. Moderátor akce Pavel Nečas si ihned bere na paškál obtažený dres brněnského fotbalisty a baviče Petra Švancary. „Švanci, v kolikátém jsi měsíci?“ ptá se Nečas.

„Přítelkyně v osmém, já ve čtvrtém,“ potvrzuje Švancara, že ani legrace na jeho účet mu není cizí.

Nejstraší výčepní na jižní Moravě František Tesař.
Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, říká výčepní piva z otevřené garáže

Na hrotu Zbrojovky nastupuje s bývalým parťákem z první ligy Luďkem Zelenkou. „Rozhodli jsme se vytvořit útočnou dvojici, kde se nebude vracet ani jeden,“ usmívá se Zelenka.

Mladší spoluhráče ze Zbrojovky jistí zezadu šestašedesátiletý brankář Josef Hron. „Vedro zvládám, horší to mají kluci v poli. Ale všichni jsou o dvě generace mladší, já si to v brance odstojím,“ mávne rukou mistr ligy se Zbrojovkou z roku 1978.

Hron si užívá hlavně souboje s hokejisty. „Vždycky jsou proti fotbalistům nahecovaní. Mají nabrusleno, vydrží, i když při běhání mají problémy,“ rýpne si.

V kukuřičném poli u Hrušek vzniklo bludiště.
Nová atrakce otevírá i na jižní Moravě. Soutěžení na čas v kukuřičném labyrintu

Vítěznou motivaci opravdu potvrzuje Voráčkův tým, který se stává vítězem skvěle obsazeného turnaje. Ocenění pro nejlepšího hráče si odnáší herec David Suchařípa.