V sedmi letech začínal v žáčcích tehdejšího Boby Brno jako útočník, za sezonu nastřílel i pětadvacet gólů. Později se přesunul do středu zálohy, kde hrál nejprve spíš ofenzivně, ale po přechodu mezi dospělé dostával stále více obranných úkolů. Od sedmnácti hrával pravidelně v juniorských reprezentačních výběrech a brzy naskočil i do ligy. „Bylo to doma s Libercem. Tušil jsem, že nastoupím, ale rodičům jsem nic neřekl. Když šli na zápas, tak vůbec nevěděli, že budu hrát. Říkal jsem si: Co kdyby se ještě něco změnilo? Takže naši byli asi dost v šoku," vzpomíná na svoji premiéru.

První zápasy v A-týmu zvládl natolik dobře, že se v brněnské sestavě zabydlel natrvalo. „V kabině mě kluci přijali v pohodě, i když si ze mě dělali srandu, že vypadám na patnáct," naráží na svůj ještě stále trochu dětský obličej.

V Brně se rychle vypracoval v jednoho z klíčových hráčů, vedle zkušeného Tomáše Polácha rostl zápas od zápasu. Udivoval především obrovským přehledem, který byl v jeho věku obdivuhodný. A tak se o něj celkem logicky začaly zajímat zahraniční kluby.

Nejkonkrétnější nabídka nakonec přišla z Ukrajiny. Do Dněpropetrovsku se Holkovi nejprve moc nechtělo, ale po osobní návštěvě vše přehodnotil. A nemohl za to jen počet nul v jeho smlouvě. „Krásný nový stadion, skvělé zázemí. I leckteré velké kluby ze Západu mohly závidět. Důležitý byl také rozhovor s trenérem Protasovem. Ten mě ujistil, že klub má vysoké ambice. Chtěli vyhrát ligu a postoupit do Ligy mistrů," vysvětluje své tehdejší nadšení.

Smělé plány vedení Dněpru se během Mariova angažmá na Ukrajině nevyplnily. Klub dosáhl jen dvakrát na čtvrté místo v ligové tabulce a nedokázal přejít ani přes předkolo Evropské ligy. Během posledního roku se navíc Holek ze sestavy Dněpru postupně vytrácel. V lednu 2012 se proto vrátil do české ligy. Zbrojovka byla v té době na chvostu druholigové tabulky, a tak zvolil dres pražské Sparty.

Jeho jméno se od šestnácti let pravidelně objevovalo v nominacích mládežnických reprezentací, za něž odehrál celkem 39 oficiálních utkání. Ve třiadvaceti se dočkal i premiéry v reprezentačním áčku na turnaji ve Spojených arabských emirátech. Během následujícího roku si připsal dalších pět startů. Stále je dost mladý na to, aby svoji bilanci mohl navýšit.

Mario Holek

Narozen: 28. října 1986 v Brně.

Hráčská kariéra: Boby/Stavo Artikel/1. FC Brno, Dněpr Dněpropetrovsk, Sparta Praha.

I. liga: ČR 92 zápasů, 4 góly (z toho za Brno: 67/4), Ukrajina 60 zápasů, 1 gól.

Reprezentace: A-tým: 6 zápasů (2009-10). U21: 19 zápasů, 1 gól.

Oblíbený post: defenzivní záložník.

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Středa 6. února: Petr Janečka
Čtvrtek 7. února: Juraj Janoščin

ANTONÍN ZABLOUDIL