„Ten cíl jsem si dal sám. Sigma do ligy patří. Okusil jsem tady velký fotbal a chci ho sem vrátit. Byl jsem tu před jednatřiceti lety, kdy se postoupilo. Věřím, že se ta perioda dalším postupem uzavře," řekl šestapadesátiletý trenér, jenž naposledy vedl v lize Znojmo.

Bylo vaše rozhodování o návratu jen formalitou, nebo to bylo složitější?

Musím říct, že bylo hodně těžké. Měl jsem velmi korektní nabídku z Bohemians Praha. Děkuji za ni Tomáši Požárovi i panu Valáškovi. Rozhodlo ale moje srdce. Cítil jsem, že se mám vrátit. V Sigmě jsem okusil velký fotbal a chci ho sem vrátit. Cíl je jasný.

Dostal jste ho při podpisu smlouvy takto formulovaný?

Ne, dal jsem si ho sám. Sigma do první ligy patří.

Co říkáte na to, že Sigma sestoupila a vy tím pádem budete trénovat „jen" druhou ligu?

Není to na mě, abych to komentoval. Nebyl jsem tady. Vyhodnotit si to musejí ti, kteří to prožili. Já jen zopakuji, že Sigma patří nahoru.

Upřednostnil jste Sigmu před Bohemians i proto, že ač momentálně druholigová, má větší ambice, že je to lepší značka?

Bohemians považuji ale také za velmi dobrou značku a momentálně možná i stabilnější. V Sigmě jsem ale byl před jednatřiceti lety, kdy se postoupilo a věřím, že se ta perioda dalším postupem zase uzavře.

Kdy začnete pracovat?

Momentálně odlétám na dovolenou do Turecka. Rodina už tam je, tak letím za nimi. Vracím se 11. června a 18. startujeme přípravu. Původně se mělo začít dřív, ale to bylo kvůli první lize. Druhá liga začíná později. Rozhodl jsem se, že přidáme tři dny volna navíc. Myslím, že hráči měli stresů v poslední době víc než dost.

Užijete si vlastně dovolenou? Nebudete myslet stejně na Sigmu, kterou pravděpodobně potká řada změn?

Budu se snažit. Chtěl bych na chvilku pustit fotbal z hlavy. Nebudu brát telefon, protože je to tam hodně drahé (směje se) a do práce se pustím hned po návratu.

Podle vyjádření Josefa Lébra (předseda představenstva) byste si měl ze stávajících fotbalistů vybrat po dohodě s manažerem Minářem hráče, se kterými počítáte. To už proběhlo?

Ano, proběhlo. Dohodli jsme se, že do přípravy nastoupí všichni a definitivně se rozhodneme do týdne nebo dvou. Nikoho nezatracuji, šanci dostanou všichni. Je to nový začátek pro klub i pro ně.

Znovu byste se v Sigmě měl potkat s hráči, kterým se pod vámi dařilo ve Znojmě – Nepožitka s Vašíčkem. Mohou mít z vašeho jmenování radost?

Nepožitek je teď zraněný, ale rád ho uvítám v každém týmu. Vašíčka taky, ale na něj musíte být přísný. Budeme si muset promluvit, ale to se týká všech hráčů. Rozhodovat budou i morálně volní vlastnosti. Hráči musí za klub dýchat. Byl jsem jinde, ale v Olomouci to znám a donesly se mi různé zprávy. Tak si to hned na začátku budeme muset vyjasnit.

Občas se objevily dohady o divokém nočním životě. Koneckonců jste o tom občas mluvil i ve Znojmě, že na hráče je třeba být přísný. Máte na mysli tohle?

Přesně to mám na mysli. Nastavíme jasná pravidla, protože před námi bude jeden jasný cíl – postup.