A majitelé hostinců doufají, že budou mít plno. „Uvnitř budou projekční plátna a plazmové televize. Na zahrádku dáme jen televize. Na promítání je tam moc světla," upozornil Igor Sladký z Pivovarské restaurace na náměstí Svobody v Brně. Problém vyřešili v Ivanovicích na Hané, kde budou zápas promítat na plátno v kině. Stejně jako v sokolovně ve Šlapanicích na Brněnsku. „Zápas promítáme v sále bývalého kina," poznamenal majitel Petr Hradečný.

Fanoušci se musí obejít bez fotbalových přenosů na náměstích, kde se o stavění velkoplošných obrazovek nikdo nepřihlásil. Na promítacích plátnech si tak fotbal vychutnají jen v některých restauracích. V Brně se to týká i hudebního klubu Melodka. Tam připravili k promítání jako překvapení i fotbalový drink.  Speciální akce mají třeba i v 1. FC pivnici v brněnských Bosonohách, kde fandové v dresu dostanou pivo zdarma. V Bowling baru v Příměticích na Znojemsku bude zase pivo cenou v tipovací soutěži.

Na plné restaurace se připravují i policisté a strážníci. „Zaměříme se na fanoušky vracející se po zápase," uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Jihomoravanům se už podařilo vyprodat 720 míst speciálního vlaku z Brna do Varšavy. České dráhy proto doporučují využít speciál vyjíždějící z Ostravy deset minut před jedenáctou, nebo pravidelný expres z Břeclavi s odjezdem třináct minut po šesté či deset minut po deváté.

Kvůli fotbalu koupil do hospody televizi

Blanensko – Michale, bude mistrovství Evropy ve fotbale. Kup lepší televizor. S větší obrazovkou, ať na ty naše kluky z nároďáku líp vidíme, žadonili před časem někteří štamgasti z blanenského baru Koruna. Majitel baru Michal Kugler šel a koupil ho. „Udělal jsem jim radost. Televizor si dokonce vybrali. I když bar je zaměřen spíše na hudební akce a produkce než sportovní přenosy, štamgastům jsem vyhověl," řekl Kugler.

Před dnešním čtvrtfinále evropského šampionátu, ve kterém nastoupí český fotbalový tým proti Portugalsku, však velké davy fanoušků Kugler nečeká. „Chlapi na fotbal určitě dorazí, ale nedá se říct, že jen kvůli fotbalu. Je teplo a na pivo teď lidi chodí i ve všední dny celkem dost. Ti, co přijdou, fandí, ale nejsou to davy. Já osobně si myslím, že Češi jsou spíš hokejový národ," dodal Kugler.

Jeho slova potvrdil další provozní z blanenské restaurace Dělnický dům Vlastimil Sobotka. „Nemůžu říct, že bychom měli v hospodě díky fotbalu narváno a větší tržby. Koupili jsme sice na zahrádku kvůli fotbalovému mistrovství Evropy televizor s velkoplošnou obrazovkou, ale zájem fanoušků o fotbalové zápasy je zatím docela vlažný. Třeba když ve čtvrtfinále naši fotbalisté porazí Portugalsko, se to zlepší," doufá Sobotka.

Tipovací soutěže

Pro příchozí fanoušky vyhlásil Sobotka soutěž. Kdo uhádne správný výsledek zápasu české reprezentace, dostane dvanáct piv zdarma.

Velkoplošné obrazovky, plátna a před nimi davy fanoušků na náměstích. Dobře známé kulisy při úspěších české hokejové reprezentace na mistrovství světa. Fotbaloví fanoušci na Blanensku budou sledovat zápas české reprezentace s Portugalskem v restauracích, barech nebo doma. Do velkoplošného přenosu pro velký počet lidí se zatím nikdo nehrne. „O přenosech z mistrovství Evropy ve fotbale jsme neuvažovali. Teď jsou velmi dlouhé dny a reálně se dá v letním kině začít promítat nejdřív o půl desáté. Když začíná zápas o tři čtvrtě na devět, z prvního poločasu by diváci nic neměli," řekl vedoucí boskovických kin Radek Pernica.

Podle něj chtělo vedení kina loni promítat pod širým nebem finálový zápas mistrovství světa v hokeji. Český výběr však v semifinále vyřadili Švédové a vedení kina přenos vzdalo. „Na podobné přenosy technické vybavení máme, ale je to složité. Jednak získat dopředu vysílací práva a pak počasí a zájem lidí neovlivníme. Podle mě se fanoušci na fotbal podívají raději doma nebo v hospodě. O žádném velkoplošném přenosu čtvrtfinálového zápasu Česko–Portugalsko v Boskovicích mimo restaurace nevím," dodal Pernica.

Do jedné z blanenských hospod se dnes kvůli fotbalovému přenosu chystá i vítěz fotbalové tipovací soutěže Blanenského deníku Rovnost Tipliga Radek Dobrovský. „Na zápas vyrazím zřejmě do nové hospody v sídlišti Písečná. Tipuji, že to skončí jedna jedna. V prodloužení více věřím Portugalcům, Ronaldo dá gól," uvedl fotbalový fanoušek.

Dobrovský zároveň dodal, že s kolegy z práce rozjeli na začátku mistrovství tipovací soutěž. Před každým zápasem si každý z nich tipne výsledek a dá do banku desetikorunu. „Jednou už jsem skoro vyhrál. Zápas s Řeckem jsem dal dva nula pro nás. Naši vedli dva nula po šesti minutách. Jenže později gólman Čech udělal hrubku a dostal gól. Ale nevadí, hlavně že jsme postoupili ze skupiny," uzavřel Dobrovský.