Úctyhodnou bilancí se před pondělním startem druhé poloviny sezony juniorských týmů pyšní brněnský celek. I přes povedená čísla těší fotbalového trenéra Zbrojovky Ludevíta Grmelu jiný fakt. „Máme za cíl hlavně vychovávat hráče pro áčko, což se nám daří," říká kouč, z jehož mladých svěřenců se na podzim nejvíc prosadil se sedmi starty za hlavní tým Daniel Přerovský.

I zimní část přípravy strávilo hned několik Grmelových hráčů pod dohledem jeho prvoligového kolegy Petra Čuhela. Do sobotní generálky A mužstva v polské Vratislavy naskočili například Mohamed Traoré, Tomáš Kunc nebo právě Přerovský. „Těší mě, že se jim tam podařilo protlačit. Pro ostatní kluky je to velká motivace," tvrdí Grmela.

Podle něj se totiž od letošní sezony zlepšila prostupnost mezi kádrem prvoligového mužstva a juniorkou. „Dřív to tak sice také mělo být, ale nebyla to tak zase úplně pravda. Nyní kluci pochopili, že když budou na sobě pracovat, mají šanci se posunout výš," hlásí Grmela.

Jeho názor potvrzuje i brankář Václav Hladký. „Jednoznačně. Áčko je plné mladých kluků. Cítíme motivaci," tvrdí.

V jeho případě ale pořádná šance ještě nepřišla. Dvaadvacetiletý gólman se sice zúčastnil zahraničního soustředění v Turecku, ale do generálky nastoupili jeho zkušenější kolegové Martin Doležal a Radek Petr. „Čekal jsem, že se dostanu do branky už na podzim, ale nevyšlo to. S tím nic nenadělám, jedná se o rozhodnutí trenéra. Nezbývá mi než dál makat, předvádět dobré výkony a doufat," dodává Hladký, který v sedmi podzimních startech za juniorku vychytal šest nul.

Kvalitu brněnské líhně talentů otestoval v zimní přípravě například i druholigový Zlín. S ním sice svěřenci trenéra Grmely prohráli 0:2, přesto si i soupeř pochvaloval jejich kvalitu. „Konfrontace byla přínosná, protože podobné zápasy nás čekají na jaře," přirovnává na zlínském webu trenér Marek Kalivoda juniorku ke druholigovým soupeřům.

Jarní část sezony odstartuje Zbrojovka v pondělí od jedné hodiny po poledni domácím duelem s devátými Českými Budějovicemi. Utkání se hraje na umělé trávě Tréninkového centra mládeže v Brněnských Ivanovicích. Lístek stojí třicet korun. Majitelé permanentek, Karty Zbrojováka, ženy a děti do patnácti let mají vstup zdarma.

VÝSLEDKY PŘÍPRAVY

Slovácko B (jun. liga) – Zbrojovka B 3:2, Břeclav (MSFL) – Zbrojovka B 2:1, Kroměříž (MSFL) – Zbrojovka B 3:2, Zbrojovka B – Zbrojovka (I. liga) 4:2, Zbrojovka B – Hodonín (divize D) 5:0, Zlín (II. liga) – Zbrojovka B 2:0, Zbrojovka B – Vyškov (divize D) 2:1, Zbrojovka (I. liga) – Zbrojovka B 4:3