Ještě první den čtyřdenního turnaje nevěděli, že na Saňař Cupu v Sokolnicích nastoupí. Po posledním zápase pak zvedli nad hlavu pohár pro šampiony. Největší a nejstarší futsalový turnaj na jižní Moravě ovládli hráči Kalvec Teamu. „Na poslední chvíli se uvolnilo místo ve skupině. Takže jsme jim zavolali, v neděli nastoupili a v pondělí vyhráli," líčí hlavní organizátor Josef Drda.

Družstvo okolo Roberta Kalvody se na trůn v Saňař Cupu vrátilo po pěti letech. „Původně jsme měli hrát plážový fotbal v Komíně, ale známe se s pořadateli a když nám zavolali, dali jsme tým dohromady a museli jsme vyhrát. Za dvacet minut jsme družstvo poskládali, stačily tři telefonáty," usmívá se vůdčí osobnost týmu. „Jen jsme neměli gólmana, takže jsem musel chytat já," doplňuje Kalvoda.

Jeho celek ve finále zdolal družstvo Kolomazníci složené z prvoligových futsalistů Helasu či Tanga. Po remíze 2:2 rozhodla až sedmá série pokutových kopů. „Vítězství mě překvapilo. Trošku jsme vypálili rybník mladým ambiciózním klukům, kteří si poskládali silná mužstva, ale občas to tak ve sportu bývá, že nevyhrávají jenom jména," raduje se Kalvoda.

Čekali na mladíky

Se svými spoluhráči nastupuje v jihomoravské divizi futsalu. „Jsme čím dál starší a tlustší, ale měli jsme systém. Soupeři spoléhali na to, že u nás chytá jen hráč z pole. Tak jsme bránili, chodili do brejků a čekali jsme na mladé. Nevymysleli nic," popisuje.

Poprvé ve čtyřiadvacetileté historii turnaje se jej zúčastnili prvoligoví futsalisté Tanga, ale v nabité konkurenci ani nepostoupili ze skupiny. „Jejich mladí hráči vytvořili další týmy, stejně tak futsalisté Helasu. Ale kluci z Tanga slíbili, že příští rok přijedou v nejsilnějším složení a zkusí vyhrát. Hrozně si pochvalovali atmosféru," povídá Drda.

Loňský vítěz Hoťas Team vypadl už ve čtvrtfinále, šampioni předchozích dvou ročníků z Doupě v Bažině obsadili čtvrtou příčku. Boj o bronz s Tokou Brno prohráli 0:4. „Takový futsal se tady nehrál čtyřiadvacet let, v play off nebyl slabý zápas. Oceňuji všechny týmy, které se přihlásily, že v extrémních vedrech vůbec přijely a nastoupily. Z černé gumy na hřišti přitom sálala teplota přes padesát stupňů," upozorňuje organizátor. „Přesto pondělní finále sledovalo pět stovek lidí. Velký dík patří pořadatelům a sponzorům," doplňuje Drda.

Vedro doléhalo i na Kalvec Team. „Hodně pálila chodila, což bylo fakt peklo, ale lepší než hrát v dešti, kdy guma klouže a hrozí zranění," sděluje Kalvoda. Jeho mužstvo si ani příliš neužilo oslavu. „Tři hráči pracují v moji autodopravě, takže ani moc slavit nemohli. Dali jsem si pár piv, otevřeli tři šampusy a v jednu jsme byli doma. Aspoň v neděli po skupině jsme zašli na přehradu," culí se lídr týmu.

Dražba dresu bývalého fotbalisty Zbrojovky Marcela Cupáka, ve kterém nastoupil při rozlučce Petra Švancary za Lužánkami, přinesla Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek deset tisíc korun. Získal jej bývalý prvoligový slovenský fotbalista Peter Krutý.

Saňař Cup 2015
PLAY OFF
Čtvrtfinále: Kolomazníci – Grba 1:0 (branka Lerch), Šarda 2013 – Doupě v Bažině 0:0, na penalty 1:2, Kalvec Team – Orli Bučovice 0:0, na penalty 4:3, Toka Brno – Hoťas Team 0:0, na penalty 3:2
Semifinále: Kolomazníci – Doupě v Bažině 3:0 (Doubravský, Lerch, Cenek), Kalvec Team – Toka Brno 3:1 (M. Němec, Zběhlík, Kalina – Ryšavý)
O 3. místo: Doupě v Bažině – Toka Brno 0:4 (Boháč, Ryšavý, Přichystal 2)
Finále: Kolomazníci – Kalvec Team 2:2 (Koplík, Doubravský – L. Němec, Gottwald), penalty 6:7

MISTROVSTVÍ SOKOLNIC
Semifinále: Saňaři B – Saňaři C 3:0 (Haman, Kawij, Mejtský), Saňaři A – Zelináři 0:1 (Martynik)
O 3. místo:
Saňaři C – Saňaři A 1:3 (Procházka – Přichystal, Bil 2)
Finále: Saňaři B – Zelináři 2:0 (M. Báňa, Kawij)

WOMEN CUP
O 3. místo: Grizzly Slovakia – Klaas Team 3:1 (Jurčová, Ledvoňová 2 – Vykouřilová)
Finále: Selata – Nástěnky 0:3 (Menoušková, Jouklová, Soušková)

VETERÁN CUP
Semifinále: Budweiser – Hostěrádky-Rešov 5:2 (Alakai 3, Baláž, Hozák – Polášek, Kalvoda), Gipscon – Bosonohy 2:0 (Havlík, Krejčí)
O 3. místo: Hostěrádky-Rešov – Bosonohy 1:2 (R. Dolák – Bělohlávek, Holomek)
Finále: Budweiser – Gipscon 0:2 (Havlík, Krejčí)