Jak se tým popasuje se Sokolovem?
Podle mě dobře. V přípravě jsme odehráli vesměs zápasy jenom s prvoligovými mančafty a prohráli jen se Slavií o gól. Pak jsme měli taky nepovedený zápas v Cottbusu, na který jsme už všichni zapomněli. I tak šlo pro nás o velkou zkušenost. Jinak jsme nastoupili proti prvoligovým českým a slovenským mančaftů a utkání jsme zvládli dobře i herně, nejenom výsledkově. Zkušenost z přípravy máme a věřím, že ať nastoupí kdokoliv, problém nebude.

I když nenastoupí zkušení matadoři jako vy?
Kluci jsou vyhraní, mají za sebou hodně zápasů. Druhá věc je, jak se každý popere s rozdílem mezi přátelským a mistrovským utkáním. To už je psychika. Hlava si musí zvyknout, že o něco jde a teď se navrch hraje o záchranu. Doufám, že se nikdo, jak se říká, neposere a bude si věřit, sebevědomí si na hřiště přinese. To bývá problém hlavně mladších kluků a od toho jsme v kabině my, abychom jim pomohli.

Na jaře místo o postup bojujete o záchranu. Jak situaci vnímáte?
Nemůžeme jenom brečet, že se nám sezona nezdařila a hodit to za hlavu. My jsme se dostali ještě do situace, že opravdu hrajeme o záchranu a to tvrdě. Realita je bohužel hrozná. Špatné výsledky jsou ovšem někdy od toho, aby se dokázaly napravit, což my můžeme. V neděli začínáme s nápravou sezony a moje tajné přání je takové, aby se nám podařilo udělat i zdravé jádro týmu a získat sebevědomí na sezonu příští. Hlavní priorita je samozřejmě jakýmkoli způsobem záchrana. Kdyby se to podařilo, tak i nachystat kádr na příští sezonu, která pro nás všechny může být veselejší.

Jak vnímáte situaci okolo nového majitele?
Jelikož bratři Prosové řekli, že už do fotbalu nemají chuť ani prostředky, čekali jsme napjatě, kdo klub vezme. Vnímali jsme i různé katastrofické scénáře, takže každou pozitivní zprávu bereme s nadšením. Rozhodně nás to povzbudilo a je dobře, že zpráva přišla před sezonou. Věříme všichni, že se změna povede a Zbrojovka se po této stránce zachrání. Jestli to samé dokáže na hřišti, už zase máme v nohách my a musíme pro to udělat samozřejmě maximum.

Co očekáváte po změně majitele?
Pana Přečka osobně neznám, ale myslím si, že nový majitel by si zasloužil přijít s větší grácií a víc se slušelo jej představit. Věřím, že fotbalu v Brně pomůže a taky věřím, že by bratři Prosové klub neprodali někomu, kdo s fotbalem nemá dobré úmysly. Pan Přeček možná udělá nějaké změny v kádru, třeba bude chtít posílit a bude jednat s hráči. To je ovšem jeho právo, my musíme Zbrojovce pomoct na hřišti.

Přes zimu řešil klub také dluhy, podepsalo se to na přípravě?
Nepocítili jsme, co se dělo kolem. Vnímali jsme zprávy od vedení, které co řeklo, to už splnilo. I co se týče peněz. Problémy se řešily za chodu. Co nám vedení sdělilo, to bylo. Připravovali jsme se v perfektních podmínkách, nálada je dobrá a všichni se těšíme na start. První opravdová prověrka přijde v neděli. Uvidíme podle zdravotního stavu a doufám, že začneme sezonu lépe než na podzim. Snad utkání v rámci možností zvládneme.

Nechybělo vám soustředění v Turecku?
Věděli jsme, že nebude a těšili se na Slovensko. Parta se tam stmelovala. Ne že bychom chodili na diskotéky. (úsměv) Turecko je pěkné, ale nebyli jsme zklamaní, protože soustředění se povedlo.

Počet mladých hráčů v kabině vzrostl, dohlížíte na ně?
Se mnou se o tom těžko baví, mě hlavně zajímá kvalita na hřišti a v situacích v zápasech. Tam je potřeba být daleko přísnější. Někdy se setkávám s tím, že kluci se musejí ještě do něčeho nutit. Asi to je celkovou dobou, protože mají plno jiných zájmů, než když jsme přišli my do kabiny áčka. Na druhou stranu jsem tam i od toho, abych něco naznačil a případně pomohl. Ti kluci by měli přicházet s tím, že jsou kvalitní a chtějí to prokázat. A tu kvalitu prodat i v hlavě. Aby se nebáli, když na ně někdo zakřičí ve druhé minutě. Chci jim pomoct na hřišti i v šatně, ale musejí prokázat kvalitu a zasloužit si, že jsou v Brně.

Předpokládám, že stmelování v kabině máte na starosti právě vy…
Ta větší část nás zkušenějších a rozumnějších, co teď přišli, jako třeba Pavel Mezlík, který perfektně zapadl do kádru. Nejsou ani moc důležitá slova, opravdu musíme táhnout na hřišti. Dobré je, že plno kluků už si na sebe odpovědnost bere, ať už Doležal v brance nebo ostatní stabilní články jako Pašek. Ačkoliv je relativně pořád mladý, měl by cítit zodpovědnost. Už má na pravé straně své místo a všichni trenéři mu šanci dávali. Stal se na pravé obraně pevný článek, takže by měl zodpovědnost cítit.

V kritických situacích se ovšem většina mladých obrátí na zkušenější spoluhráče…
Samozřejmě v daném utkání se pomoc čeká ode mě, Mezlíka, Kolouška a od zkušenějších kluků, kteří mají v lize něco odkopáno, jako třeba Kasálek nebo Doležal vpředu. Nejde o to se chovat nějak v šatně, ale opravdu být platný článek a takový motor na trávníku. Myslím si, že teď se právě může vytvořit nějaká dobrá osa, která by mančaft táhla a kolem ní se nabalovali mladší kluci nebo méně zkušenější. Mohou tým vhodně doplnit a třeba vznikne parta lidí, která by příští rok nemusela hrát o záchranu, ale opravdu někde jinde.

Dani Chigou říkal, že s vámi a Mezlíkem vypadá ofenziva Zbrojovky silně. Co si o tom myslíte?
Doležal měl taky výbornou přípravu a je jenom dobře, že máme konkurenci. Šamánek je nyní zraněný, ovšem konkurence prospívá a není důležité, jestli bude hrát Chigou nebo Švancara. Podstatné je, abychom se zachránili a Zbrojovka byla ve druhé lize. Příští sezona taky může vypadat jinak a za rok se můžeme bavit o jiné situaci. Přál bych si, abychom hráli někde. Teď však reálně hrajeme o záchranu.

Dovedete si představit, že nastoupíte vedle Chigoua?
Je jedno jestli nastoupí růžový nebo černý. V tom nehledejte nic rasistického, v kabině žádný skinhead není. (úsměv) Cizinci ovšem musí prokazovat lepší výkonnost. Manko má, ale góly dávat umí, znám ho z Dukly. Možná nevypadá moc fotbalově, to se však říkalo i o Liboru Doškovi. Nastoupí ten, kdo bude mít nejlepší formu a kdo bude v zápase platnější. Pokud se někomu nebude dařit, což se může stát, přijdou zranění a karty, musí naskočit někdo minimálně stejně kvalitní a možná i lepší. Jedině dobře, že Chigou přišel a zkvalitnil tým.

Není s ním problém v komunikaci?
S cizinci většinou bývá potíž jen s řečí, ovšem Chigou rozumí česky a u nás pár chytrých hlav umí anglicky. Daniho se ujal Lami Fall, baví se spolu francouzsky, takže problém není. Jen se ho musím zeptat, jestli zná Jardu Jágra, což je moje první otázka na cizince. Lami nevěděl, takže to se mnou měl těžké. Charakterově jsou všichni noví borci v pohodě, zapadli dobře a šatna je v pohodě.