K vaší zimní dovolené patří sjezdové lyžování?

Umím i na běžkách, ale miluji sjezdky. Jezdím samozřejmě opatrně, ale myslím, že jsem velmi dobrý lyžař, protože mě k tomu rodiče odmalička vedli, teď učím svoje děti. Lyže pro mě znamenají největší relax. Do tepla mě to neláká, protože miluju sníh, a když je, má se lyžovat a být na na čerstvém vzduchu. (úsměv)

Užijete si klidnější zimu než loni, kdy jste do ní šli těsně nad sestupovými pozicemi?

Samozřejmě jsem rád, kolik jsme uhráli bodů, dvaadvacet je perfektní počet. Jde o něco podobného jako první sezonu, kdy se Brno vrátilo do ligy, měli jsme jedenadvacet. Půjde se zase lehčeji do druhé poloviny sezony a zimní příprava bude pozitivnější. Každý si teď může přes pauzu odpočinout a nemít myšlenky na fotbal. Nemusíme se pořád strachovat, takže velká spokojenost.

Jenže první sezonu po návratu se Zbrojovka nakonec zachránila až dvě kola před koncem…

Ano, protože jsme měli špatnou šňůru sedmi utkání bez vítězství, to bylo až neskutečné. Z toho se právě musíme ponaučit, každý má mít někde vzadu v hlavě, že se to stalo a zase může. O to musíme víc pracovat a soustředit se na detaily, které nám ještě chybí, jeden z nich je koncentrace. Doufám, že se nám něco takového vyhne a budeme pokračovat jako doteď.

charitativní akce Dvě dobročinné akce čekají fotbalisty Zbrojovky, než se rozprchnou na adventní dovolené. Ve středu od tří hodin odpoledne se v Knihách Dobrovský v nákupním centru Galerie Vaňkovka zúčastní prodeje partnerského Nadačního fondu Modrý hroch, který pomáhá dětem po těžkých úrazech. Součást programu bude autogramiáda, na níž dorazí brněnští fotbalisté Dušan Melichárek, Pavel Zavadil, trenér juniorky Richard Dostálek a také Petr Švancara. V neděli pak stadion v Srbské ulici navštíví děti z FOD Klokánek Brno, brněnského centra Chovánek, dětských domovů Znojmo a Boskovice. Návštěvníky čeká vedle soutěží také besídka, na které jim hráči Zbrojovky předají vánoční dárky.

Po loňském podzimu schytali někteří hráči kritiku od vedení klubu za špatný přístup. Vidíte v tom změnu?

Určitě se to zvedlo. Spousta hráčů, kteří jsou tady déle, už pochopila, že bez maximální koncentrace na každé utkání to nejde. Přišel obrovský posun, kdy se nám tyto výpadky vyhýbaly. Jestli tam dřív byla kritika na mladší spoluhráče, musím je teď naopak pochválit,většina z nich to chytla za správný konec a konečně pochopila, že to nejde bez toho, aniž by fotbalu dávali víc a ukázali to ve víkendovém zápase. Jsou na dobré cestě a nesmějí polevit.

Trenér na podzim viděl nedostatky v častých ztrátách při zakládání postupného útoku. Souhlasíte, že jde nyní o největší nedostatek Zbrojovky?

Asi jo, protože jde o dlouhodobější problém. Nasazení a bojovnost se neskutečně zlepšila, ale každý si samozřejmě přeje lepší herní projev. Zlepšujeme se pomalu, protože liga se neskutečně vyrovnala a je v ní málo místa. Když vidíte jiné fotbaly venku, mají ho hráči daleko víc. Tady se dorážejí, nenechávají nikomu prostor. Bodový zisk nám pomůže, abychom se v herním projevu zlepšovali a pilovali jej.

Považujete českou ligu za agresivnější než jiné zahraniční soutěže?

Určitě je. Sleduju všechny soutěže, hlavně Ligu mistrů, a mančafty nepouštějí soupeře dvacet, třicet metrů od brány, jinak mají hráči v poli daleko víc místa na rozehrávku a kombinaci. Česká liga je daleko víc soubojová, což se ukázalo v posledních zápasech, kde to bylo samé doražení, nikdo neměl čas na převzetí míče, na nic. To je prostě trend, proto musíme zlepšovat projev.

Zbrojovka proti silným soupeřům praktikovala hru ze zajištěné obrany a na rychlé brejky. Vyhovuje vám takový styl?

U nás se hodně mění taktika podle soupeřů. Proti těžkým máme větší šanci uspět ze zabezpečené obrany a s rychlými protiútoky. Jenže s týmy, s nimiž se srovnáme, musíme hrát víc kombinačně, ne za každou cenu ze druhé či třetí přihrávky jít dopředu, ale víc držet míč, abychom si vytvářeli víc šancí.

Na jaře vás čekají doma soupeři jako Bohemians, Jihlava či Příbram, s nimiž musíte tvořit. Potřebujete zlepšit kombinaci, abyste takové týmy přehráli?

Zvládli jsme dobře i venkovní utkání proti dobře kombinujícím mužstvům jako Sigma a Dukla. Na Dukle jsme odehráli nejlepší venkovní zápas, ve druhém poločase jsme ho fantasticky obrátili a domácí do ničeho nepustili. Jde to, jen hru potřebujeme převést do víc zápasů. Chce to čas a trpělivost.

V některých zápasech jste nebyl tolik na míči, připadal jste si na podzim využívaný jako dřív?

Než jsem onemocněl, měl jsem hodně míčů a cítil se výborně. Nemoc mi trochu ubrala síly, než jsem se z toho dostal. Trošku jsme i změnili taktiku proti soupeřům jako Liberec, Sparta, Plzeň. Přinesla body, takže v pořádku.

Vyhovuje vám spolupráce s Jakubem Řezníčkem, autorem osmi podzimních branek?

Musím ho pochválit. Na začátku potřeboval chvilku, než si zvykne na nás a nový klub. Od prvního gólu už předváděl velmi dobré výkony. Jsem rád, že Zbrojovka udělala takového hráče a jde o jasný příklad toho, radši udělat jednoho pořádného než pět, kteří nám hned nepomůžou. Pochválit musím i další kluky, kteří přišli, ať je to Matúš Lacko, Martin Chrien či Michal Škoda, taky po chvilce do týmu zapadli a zvládli to velmi dobře. Jsem rád, že tady jsou, protože Zbrojovka takové hráče potřebovala.

Kde potřebuje posílit, aby na jaře udržela aspoň stávající sedmou pozici?

Všichni si to přejeme a v zimě musíme udělat všechno, abychom zůstali aspoň tam, kde jsme. Nevím, jestli vedení připravuje příchody nových hráčů. Budu samozřejmě rád, když přijde kvalitní posila, nechme se překvapit.