Svými výkony si dokonce říkal o reprezentační dres. Jednou už byl opravdu blízko. V listopadu 2006 byl dodatečně nominován pro přátelské utkání s Dánskem, ale to nakonec celé proseděl jen na lavičce pod dekou. Pár týdnů nato se objevila informace, že o něj stojí anglický Middlesbrough. I kvůli Lejsalovým problémům s dutinami nakonec z přestupu sešlo. Zdravotní potíže jsou zatím vůbec dost velká brzda v jeho kariéře.

Její profesionální kapitolu otevřel už v sedmnácti, kdy začal chytat druhou ligu ve Zlíně. Za rok měl nabídky ze Slavie, z Drnovic a dokonce se ozval i Šachťar Doněck. Od malička byl velký talent, i když v mládežnických reprezentacích odchytal „jen" deset zápasů. Chytl totiž brankářsky neskutečně silný ročník, v němž byli vedle něj i Petr Čech a Jan Laštůvka. Přesto byl jednička na mistrovství Evropy do devatenácti let v roce 2001, kde vybojovala Česká republika stříbrné medaile.

Po mladíkovi ze Zlína sáhla v létě 2002 Reggina. Na svoji ligovou premiéru v Serii A čekal přes půl roku, ale stála za to. V utkání se slavným AC Milán byl jeho kolega Belardi dvanáct minut před koncem vyloučen a on měl za úkol udržet stav 0:0. A podařilo se. „Když jsem šel na hřiště, byl jsem úplně v tranzu," přiznal mladík, který odolal náporu Ševčenka či Inzaghiho.

Jenže moc dalších šancí nedostal, celkově odchytal v Reggině čtyři ligové zápasy. Pak odešel na nepříliš šťastné půlroční hostování do Liberce a po návratu do Itálie přidal ještě dalších deset startů za druholigové Benátky.

Na ty Lejsal nemá nejlepší vzpomínky. Obvinili jej totiž z ovlivnění zápasu mezi Benátkami a FC Janov. „Bylo to celé k smíchu. Všechny noviny mě označily za jednoho z nejlepších hráčů zápasu. Odchytal jsem poločas, který skončil 1:1. Jenže o přestávce mě táhl stehenní sval a trenér mě vystřídal. Janov vyhrál 3:2 a u disciplinárky mě pak obvinili z toho, že jsem ovlivnil zápas tím, že jsem do druhé půlky nenastoupil," nechápal.

Přestože proti němu nikdo neměl důkaz o korupci, byl nakonec jedním ze dvou potrestaných hráčů. „Nic jsem neprovedl, můj hlas nebyl na žádném z odposlechů. U civilního soudu to také uznali. Vyslechli mě, zaplatili cestu i hotel a nakonec se mi prakticky omluvili," dodal Lejsal, jenž v poslední době hrál v nizozemském Heerenveenu a ruském Rostovu, ale obě angažmá poznamenaly jeho zdravotní problémy.

Martin Lejsal

Narozen: 16. září 1982 v Kyjově

Hráčská kariéra: FC Vracov, Baník Ratíškovice, Svit/FC Zlín, Reggina Calcio, Slovan Liberec, AC Venezia, 1. FC/Zbrojovka Brno, SC Heerenveen, FK Rostov

1. liga: ČR 57/0 (Brno: 55/0), Itálie 4/0

Reprezentace: U21 2/0. U19 8/0 (ME 2001 2. místo)

Hráčský post: brankář

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pátek 8. března: Otto Mazal
Sobota 9. března: Josef Mazura