Je sobota, za pět minut čtyři hodiny odpoledne. Brankou na fotbalové hřiště v brněnských Bosonohách proudí známá jména. Třeba Zbrojovák století Rovnosti Karel Kroupa. Nebo trenér Petr Čuhel. Všichni jdou uctít památku tragicky zesnulého Petra Kocmana.

V hlavním zápase celodenního memoriálu vyzývá družstvo pod hlavičkou domácích Bosonoh výběr bývalých Kocmanových spoluhráčů a kamarádů pod hlavičkou Zbrojovky. „Já jsem tak staženej, že v tom nemůžu ani dejchat," komentuje nepoměr velikosti svého dresu a postavy herec Václav Svoboda, startující za Bosonohy.

Krátká taktická porada obou týmů rozdělí role na hřišti a utkání může začít. Minuta ticha patří Kocmanovi, kterého v roce 2009 na dálnici srazil kamion. Do vedení dostává Zbrojováky Libor Došek. Na druhé straně tvrdí muziku bosonožský záložník Jiří Chalupský, který posílá na zem jednoho protihráče za druhým. A svojí střelou protáhne také brankáře Martina Doležala.

Domácí se snaží, seč mohou. Zkouší i známý futsalový signál „lavička", ale vychytralé střídání na dálku padesáti metrů zastavuje ofsajd. A tak vytahují Bosonohy těžkotonážního forvarda Svobodu. Herec sice moc pohybu nevykazuje, ale jeho přihrávky mají oči. Se střelbou už je to horší, míč po nápřahu končí u rohového praporku.

Posila Bosonoh?

Kýžené vyrovnání přichází krátce před koncem první půle. „Kdo chce ještě hrát za Zbrojovku, má minerálku, zbytek pivo," volá na oba týmy smějící se nosič občerstvení. „Trenére, tak něco říkej," ozve se v pauze z hloučku Zbrojovky na Pavla Holomka, který tým „vede" jako kouč.

Snad i pivní občerstvení rozevírá obrany a druhá půle nabízí hned sedm gólů. Hattrick završuje Došek. Kdyby se jednalo o ligové trefy, už je člen Klubu ligových kanonýrů. Chybí mu totiž právě dva zásahy. „Toho kupujem na příští sezonu," směje se střídačka Bosonoh po hattricku útočníka Slovácka.

Duel završuje lahůdkovou střelou pod břevno na konečných 6:3 pro Zbrojovku Lambert Šmíd. Další lahůdky už čekají na všechny zúčastněné vedle hřiště na grilu a v sudech.

Z akce putuje do rukou Koc-manových dětí výtěžek přes čtrnáct tisíc korun, zahrnující vstupné i dary od Karla Kroupy a bosonožského klubu.