Loňský ročník uzavřeli Brňané třináctí. „Můžeme se posunout do středu tabulky," vyhlížel brněnský kapitán Pavel Zavadil, který mužstvo táhl loni i letos. „První sezona byla oťukávací, letos jsme se herně i fotbalově posunuli dál než v prvním ročníku," doplnil.

Letošní ročník zahájila Zbrojovka čtyřmi body ze dvou úvodních kol, jenže pak přišla pětizápasová série porážek a odvolání trenéra Ludevíta Grmely. Místo něj přišel Václav Kotal, který po první prohře s Duklou Praha vyhrál důležité derby se Znojmem. „Je to dobrý stratég schopný nahradit i menší hráčskou kvalitu kvalitní organizací. V ní jsme dál než některá mužstva, jež mají lepší individuality," pochvaloval si jeho příchod brněnský sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Kotalovi končí smlouva 30. června a nejspíš ji prodlouží. „Máme ústní dohodu, jen jsme to neřešili, dokud se nezachráníme. Vašek chce pokračovat," pravil ředitel.

Podle informací Deníku Rovnost v mužstvu naopak po sezoně skončí slovenský trenér gólmanů Kristián Barbuščák. „Odvádí skvělou práci, jenže každý den dojíždí z německého Mnichova, což je pro něj příliš náročné. Hledání jeho náhrady je na dobré cestě," potvrdil Kudela.

Brněnský celek dovedlo k letošní pohodlnější záchraně jarní zlepšení a pětizápasová šňůra neporazitelnosti. „Hodně důležité bylo vítězství v Teplicích, které nikdo nečekal. Tam jsme si zajistili jednu výhru z venku, která nám pořád chyběla. Už před Slavií jsem si říkal, že by se muselo pokazit hodně věcí, abychom se nezachránili," povídal po nedělním domácím vítězství 2:0 nad Slavií brněnský obránce Luděk Pernica.

Zbrojovku po sezoně opustí několik fotbalistů, kterým skončí hostování, a dychtivě očekává návrat zkušených matadorů Marka Kaščáka a Pavla Mezlíka po dlouhodobých zraněních. „Potřebujeme určitě jednoho hráče na střílení gólů. Defenziva naopak zvládala svou práci velmi dobře," hodnotil Zavadil.

Šestatřicetiletému tvůrci hry vyprší smlouva za rok, i potom hodlá v Brně pokračovat. „Jsem tady spokojený a chci hrát dál. Myslím, že jsem si laťku zase o něco posunul dál než v první sezoně a ještě se můžu zlepšovat. Na šestatřicet se rozhodně necítím, a když vydrží zdraví, tři čtyři roky můžu ještě pokračovat," prohlásil Zavadil.