„Pro trenéra opravdu nemůže být nic lepšího než odcházet z mužstva, kterému se daří," loučí se třiašedesátiletý stratég s jižní Moravou.

Už prozradíte, kde budete pokračovat?

Nemůžu, není to podepsané a nejsem spekulant. Příští týden v pondělí mám podepsat smlouvu, už jsem rozhodnutý. A Míša Šmarda se má vracet do Hradce Králové, jsem rád, že zase do ligového klubu.

Co se vám honí hlavou po skončení sezony?

Teď už nic. Myslím, že závěr nám vyšel úplně fantasticky. Porazili jsme Spartu, vyhráli jsme v Ostravě, takže nic lepšího na závěr nás nemohlo potkat. Všechno je skvělé.

Jak se ohlížíte za třemi lety v Brně?

Hlavně mě těší poslední rok, porazili jsme v domácím prostředí všechny kluby, které jsou v tabulce před námi kromě Mladé Boleslavi. To je velký úspěch. Dostali jsme gól jen od Liberce a Boleslavi.

Kotal v Brně
- Sezona 2015/2016: 6. místo, 30 utkání (14 výher/5 remíz/11 proher), skóre 37:38, 47 bodů

- Sezona 2014/2015: 14. místo, 30 (9/6/15), 34:45, 33

- Sezona 2013/2014: 9. místo (Kotal převzal tým na 15. místě po sedmém kole od Ludevíta Grmely), 23 (9/6/8), 24:31, 33

Utkvělo vám v paměti víc vítězství nad Plzní, nebo nad Spartou?

Asi obě. Karel Krejčí (trenér Plzně - pozn. red.) říkal, že u nás Plzeň dostala facku a od té doby šestnáct zápasů neprohrála. Jsem rád, že jsme jim dali facku. Titul bych jako bývalý sparťan víc přál Spartě, ale bohužel si ho prohrála sama.

Prožil jste v Brně nejlepší sezonu v kariéře?

V Jablonci jsme po podzimu byli o bod druzí, v zimě však majitel Pelta prodal Lafatu s Kovaříkem, tím pádem de facto zdevastoval mužstvo. Končili jsem dvě tři kola před koncem a před finále poháru, nějakou zásluhu jsme na něm určitě měli. Z hlediska vývoje to bylo lepší v Brně. Podařilo se nám z mužstva, které po sedmém kole vypadalo na sestup, za dvě tři sezony udělat tým patřící do horní poloviny tabulky. Byli jsme průměrný klub, což se zlepšilo. To považuju za úspěch.

Jak těžké bylo vtisknout hráčům váš herní styl?

To tak těžké není. Rozhodující byl letos příchod Jakuba Řezníčka, tím jsme sestavili osu, která fungovala. V brance Melichárek, Košťál v obraně, Zavadil, dokud byl zdráv. Jsem rád, že v pravou chvíli naskočil Zoubele. K těm všem se přidával Michal Škoda a na jaře Lojza Hyčka. Je skvělá vizitka dát čtyři branky z pozice obránce. Mužstvo pracovalo, jak jsme chtěli. Neměl jsem žádný problém, co se týká morálky, nebo že hráči nechtěli.

Považujete za důvod úspěchu dlouhodobou práci s mužstvem?

Asi ano. Progres nastal v tom, že se doplňovalo průběžně a hlavně ne hráči na hostování. To jsem nechtěl a viděl jsem to jako kontraproduktivní, lepší je dát do sestavy Brňáky. Lutonský, Buchta nebo Hyčka seděli jako mladí na lavičce a místo nich hráli fotbalisté na hostování, kteří po roce odešli. A zase čekali na příležitost. Nakonec hráli pravidelně, Michal Škoda se stal druhým nejlepším střelcem týmu. Hráči potřebují důvěru a delší čas, sedlo si to a hráli jeden za druhého, dokázali se doplňovat.

Může se klub trvale usadit v horní polovině?

Záleží na politice vedení, dosáhli jsme letos hodně vysoko. Pokud Brno chce jít ještě výš, jsou třeba investice a všechno si navíc musí sednout. Podívejte se na kádry Sparty, Plzně a klubů nad námi. Laťka je nastavená hodně vysoko. Mluvil jsem se Sváťou Habancem, známe se a ví, že ho čeká těžká práce. Dostat se ještě výš než letos bude náročné.

Vyčítá vám, že jste mu laťku nasadili vysoko?

(Smích) Chtěli jsme být nejlepší mužstvo Moravy, což se nám povedlo, on toho dosáhl loni. Jsme v takovém vztahu, že nehrozí nějaké problémy.

Pozoroval jste, jak se změnilo vnímání týmu u fanoušků?

Určitě. Pro mě byl nejkrásnější zážitek kromě Sparty i Bohemka, skandování pod tribunou bylo fantastické, i to kluky vyhecovalo, zápas měl výbornou úroveň.

Zaznamenal jste ve městě patriotismus?

Určitě je to pro každého zvenčí problém. Jsem teď zvědavý, jak to bude, když jsou všichni z Brna, i Sváťa. Můžou kritizovat jen sebe, když se nebude dařit, ale věřím, že bude.

Kdo vás za tři roky překvapil z hráčů, kam se posunul?

Po návratu Lojza Hyčka. Když odcházel, cítil se nevyužívaný a skončil ve druhé lize v Ústí. Když jsme ho v zimě oslovili, jednoznačně se chtěl vrátit, což bylo pozitivní. Za trenéra odcházel a ke stejnému se vrátil. Výkony ukázaly, že šlo o správný tah.

Projevil se na zlepšení týmu odchod sportovního ředitele Zdeňka Kudely?

Zdeněk v Brně určitě odvedl dobrou práci v době, kdy klub byl v problémech. Jako každý máme dobré vlastnosti i horší, měl jsem s ním neustále diskuze, někdy až hádky, ale konstruktivní. Mám rád opozici. Někdy jsem s ním nesouhlasil, jindy ano, nakonec to bylo produktivní. Prosadil jsem si příchod Košťála, který rok nehrál, a ukázal se jako největší posila do obrany. Taky příchod Řezníčka byl riziko. Měl svou pověst a půl roku ve Spartě prakticky nehrál. Už je to jiný Řezníček, než býval ve dvaceti letech.

Ale v říjnu Kudela z klubu odešel…

Problém byl, že Zdeněk chtěl všechno řídit, a je to složitější. Musíte některé lidi nechat pracovat trošku víc samostatně. Potom se atmosféra určitě zklidnila ve všech oblastech práce klubu.

Odpočinete si od fotbalu?

Hlavně jsem rád, že jsem učinil rozhodnutí o další práci. Když jsem si představoval, že bych znova naskočil někde do přípravy… Opravdu cítím, že potřebuji aspoň na měsíc vysadit. Pokud dojde k podpisu smlouvy, budu mít měsíc dovolenou, na to se strašně těším.

Zamíříte k moři?

To ne, máme malého vnuka, který chodí ještě do školy. S partou kamarádů na kolech je pro mě super relax. Těším se, že si zahraju tenis zase se známými kluky, se kterými jsem nemohl tolik být. Užiju si to.

Našel jste si v Brně oblíbené místo, které vám bude chybět?

Víte, ve městě jsem byl za tři roky asi čtyřikrát. Přebývali jsme většinou na stadionu, kde jsme měli všechno k dispozici. Večer jsem se šel vyspat na byt a ráno zase zpátky do kanceláře. Ale jednou jsme se vyfotili u koně. Chtěli jsme se podívat, jak vypadá, takže mám fotku. (smích)