Právě na vojně se začala rodit jeho budoucí kariéra. „V Hodoníně tehdy právě zakládali vojenský fotbalový oddíl. Začínali jsme od třetí třídy a dvakrát postoupili," doplňuje.

Pak si jej při přáteláku vyhlédla Zbrojovka. První půlrok pendloval mezi áčkem a béčkem, na jaře už byl platným členem druholigového kádru.

Když Brno v roce 1971 postupovalo do první ligy, byl už jedním z klíčových hráčů. Vrcholem jeho kariéry byl mistrovský titul ze sezony 1977/78. V té době už patřil k nejzkušenějším hráčům Zbrojovky a společně s Jarůškem a Pešicem vytvořil legendární záložní trojici, která dirigovala hru mistrovského celku.

Několik sezon patřil Kotásek k ligové špičce, přesto reprezentační dres neoblékl. „Jednou jsem dostal pozvánku na reprezentační sraz. Byl to nějaký přátelák v Ostravě. Slušně jsem odpověděl, že moje vrcholová kariéra skončila po mistrovském titulu," říká.

„Kotas" byl velký univerzál, v Brně vystřídal snad všechny posty. A když trenér Masopust odešel z Brna do belgického Hasseltu, chtěl si vzít vytáhlého harcovníka s sebou. „Šel bych tam rád, ale nesplňoval jsem podmínku reprezentačních startů, tak z toho nic nebylo. Pak už jsem neměl ve Zbrojovce stabilní místo. Přišel trenér Švec, a začal stavět perspektivnější tým," dodává trpce.Více o anketě

Vítězslav Kotásek

Narozen: 11. 5. 1946 v Mikulčicích.

Hráčská kariéra: Slovan Hodonín, Chomutov, Dukla Hodonín, Zbrojovka Brno, Jiskra Kyjov, Domašov, SC Poysdorf.

První liga: 270 zápasů, 56 gólů (vše Brno + 3 sezony ve II. lize).

Největší úspěch: mistr Československa 1978.

Přezdívka: Kotas.

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Čtvrtek 28. února:Antonín Laštovička
Pátek 1. března :Martin Lejsal