V pátek v šest hodin večer Češi musí porazit Moldavsko, aby udrželi první místo ve skupině, které zaručuje přímý postup na šampionát. „Cítíme se dobře, napětí tady není," ujišťuje dvaadvacetiletý stoper.

Druhá Belgie ztrácí dva body a má o zápas navíc. Zapnete hned po duelu s Moldavskem mobil a zkontrolujete, zda ztratí v Černé Hoře?

Spíš řešíme věci, které můžeme ovlivnit. Naše povinnost je porazit Moldavsko. Už nemáme situaci ve svých rukou, protože se nám nepodařil poslední zápas 
v Belgii. (porážka
1:2 – pozn. red.) Ale věříme tomu, že i přes případnou baráž vede cesta na malé Euro.

Duel ve Znojmě
- Kvalifikace na Euro 2017: pátek, 18.00, Česká republika – Moldavsko, Městský stadion v Horním parku, Znojmo

- Kouč Vítězslav Lavička: „Rozhodli jsme se pro Znojmo, protože v minulosti tam dvacítka hrála a přišly velmi dobré reference. Ve Znojmě je renovovaný stadion 
a příjemné zázemí. Z naší inspekční cesty jsme cítili velký zájem klubu, města nebo lidí z regionu."

V kvalifikaci jste nastoupil 
k pěti duelům, teď jste byl donominovaný. Je velká konkurence na postu stopera?

Zraněný Lukáš Hůlka nebo Michael Lüftner jsou dobří hráči, kteří hrají pravidelně ligu. Stefan Simič kope zase za belgický Mouscron. Budu bojovat o to, aby se moje pozice zase zvedla.

Co vám po předchozích utkáních v základní sestavě lvíčat uškodilo?

Poslední zápasy se mi tolik nepovedly, například na minulém srazu v Černé Hoře. Proti Belgii jsem už nenaskočil. Navíc se nedařilo ani se Zbrojovkou. O tom jsem s trenérem mluvil.

Jak vnímáte Vítězslava Lavičku?

Není impulzivní. Jde o naši tichou sílu, je řekněme náš tichý vůdce. (směje se) 
Je to fajn člověk. S každým v týmu vychází velmi dobře. Vždy přijde za hráčem a probere nějaké poznatky. Komunikace je z jeho pozice super.

Absolvovali jste soustředění v Hnanicích nedaleko Znojma. Chladné počasí přišlo brzy, jak ho snášíte?

Když jsme vždy ráno vylezli z autobusu na hřiště, dělali jsem si srandu, že to už chce asi kulich. Musíme se hlídat. Minulý kemp před utkáním s Belgií bylo dost z nás lehce nachlazených. Snažíme se tomu předejít nějakými vitamíny, teplým oblečením a po každém tréninku máme nachystaný zázvorový čaj. Určitě to zvládneme. (usmívá se)