V opakování loňského semifinále narazí česká reprezentace v sobotu od tří hodin odpoledne na Rumunsko. „Chci zlatou," měl jasno střelec první branky utkání Čeněk Cenek. Rumunsko obhajuje zlaté medaile, před rokem vyřadilo český tým v semifinále po výhře 2:1. „Přijeli jsme sem stoprocentně s pokorou, nicméně si zdravě věříme, chceme jít celou cestu až na vrchol i pro fanoušky, kteří nás podporují a jsou úžasní," uvedl vedoucí českého mužstva a trenér gólmanů Jakub Štefek.

Vyhlášený kanonýr Koudelka doposud na turnaji gólově mlčel, až poslední den se přihlásil zpátky ke svému renomé. Vstřelil dvě branky, svou druhou trefou od postranní čáry přeloboval vysunutého ruského gólmana. „Chtěl jsem míč kopnout co nejdál, ale všiml jsem si prázdné branky, tak jsem to zkusil. Měl jsem štěstí, míč mi spadl na nohu," povídal skromně blonďatý rychlík.

První branku vstřelil povedenou střelou v osmnácté minutě. „Celý turnaj jsme tušili, že se Koudy probudí střelecky, což se potvrdilo. K tomu předváděl v bráně fantastické zákroky Grubis, podržel nás. Je to perfektní pocit a kromě šesti až sedmi infarktů se to dalo ustát," pronesl s nadsázkou Štefek.

Do střelecké listiny se premiérové na turnaji zapsal také hráč brněnského celku Gioia Cenek, který po povedeném signálu v pádu otevřel skóre. „Zahráli jsme cukačku s Bóřou a Levčou (Tomáš Vobořil a Patrik Levčík – pozn. red.), sběhl jsem si, akorát jsem podklouzl a na kolenou jsem dal nejzajímavější gól ve svém životě - hrudí jsem trefil housle. Byl důležitý a jsem rád, že se i střelec Koudy probral, dal dvě důležité branky a jsme v semifinále," radoval se Cenek.

Česká reprezentace v malém fotbalu odstartovala oslavu postupu do semifinále mistrovství Evropy.

Do druhého poločasu sice český celek vstoupil s dvoubrankovým vedením, ale ve 29. minutě snížil bombou z dálky ruský gólman Denis Koršilov, i když se míč jen se štěstí překulil za Grubera. Pak Rusové český celek mačkali, dvakrát trefili tyč, ale další branku už nepřidali. „Kluci hráli výborně s gólmanem, podržel nás Gruby, Rusové trefili před brankou Levču, se štěstím jsme přežili nějaké šance a dopadlo to dobře," oddechl si Koudelka, který hraje Ligu malého fotbalu za Blansko.

Nejlepší čtyři týmy odehrají vinou předchozího vytrvalého deště a překládání zápasů poslední den turnaje tři duely. Už těžké čtvrtfinále ubralo síly. „Dost jsme tahali nohy, byl jsem unavený, ale dobře jsme zavírali střed. Rusko mělo i smůlu, gól jsme však dostali nešťastný, ubránili jsme to a vyhráli," dodal Cenek.

Česká republika – Rusko 3:1 (2:0)
Branky: 5. Cenek, 18. Koudelka, 39. Koudelka – 29. Koršilov.
Česká republika: Gruber – Novák, Černý, Paděra, Koudelka, Mařík – Turtenwald, Levčík, Doubravský, Vobořil, Cenek – Traxl. Rusko: Koršilov – Aldonin, Antija, Bukjevskij, Chitaja, Faustov - Golovskoj, Kuksov, Kuricin, Lichobabenko, Marišin - Merkulov, Smirnov, Urazakov.