I přes trvající déšť si na lanžhotský stadion Na Šlajsi našlo cestu více než pět stovek lidí. „Chtěli jsme, aby jich přišla tisícovka, ale jsme rádi, i za tento počet, které počasí neodradilo. Slunce se holt objednat nedá. Ale jsme spokojení, je to dobrá divácká kulisa," tvrdil místopředseda lanžhotského oddílu Josef Říha.

Po zápase béčka Lanžhot se slovenskými Radošovci se na trávník dostala domácí základna, která změřila síly se stejně starými hráči ŠKP Děvín Bratislava. Všechny děti pak doprovázely hlavní aktéry týmu na hřiště.

Už při představování obou sestav bylo jasné, že v Kubina Teamu jsou známá jména. Role baviče se ujal hokejový útočník Rostislav Olesz, který pro zranění hrát nemohl a zastával roli trenéra. Svým osobitým překladem představování svého týmu do znakové řeči pobavil všechny přítomné.

Ještě než začala samotná exhibice, předal Pavel Kubina společně se senátorem Janem Hajdou padesátitisícový šek pro zdravotně postiženého Radka Nováka z Lanžhota. Tomu bude kromě peněz dělat radost i dres Philadelphie Flyers. Jihomoravský senátor pak utkání zahájit. „Lanžhot přeju vše nejlepší k výročí. Myslím, že je hezké přání, když mu popřeju, aby znovu postoupil alespoň do druhé ligy," dodal Hajda a na zmáčeném trávníku začala exhibice.

Volné tempo přinášelo šance na obou stranách. Útočníci si v šestnáctkách dělali, co chtěli, ale mnohdy své šance překombinovali nebo měli až podivuhodně vychýlenou mušku. Přestože měl více ze hry napůl fotbalový a napůl hokejový Kubina Team, do vedení šli po necelé půlhodině hry domácí. Technická střela Heska do šibenice překvapila i první ligou ošlehaného gólmana Víta Baránka. Za to sklidil lanžhotský útočník bouřlivý potlesk tribun.

Už za pět minut ale bylo srovnáno. Sportovní ředitel Třince Karel Kula dostal pas za obranu, vyšachoval i Kováře a skóroval do prázdné branky. A když se teatrálně, ale s úsměvem na rtech po postrčení skácel na trávník bývalý sniper Ostravy Petr Samec, rozhodčí s radostí ukázal na penaltu. Tu proměnil Radek Látal mladší, Kovář se ji snad ani nepokusil chytit.

Do kabin se přesto odcházelo za vyrovnaného stavu. Ihned z protiútoku se prosadil Juraj Kovašich, který se tak elegantně rozloučil s lanžhotským dresem.

Do druhé půle poslal lanžhotský trenér Michálek pětici nových hráčů, zatímco Kubina Team střídal hokejově. Než se noví muži na trávníku rozkoukali, hlučínský Martin Hanus krásnou brankou zvrátil vedení na svou stranu. Pak začalo opět pršet, což ale neznamenalo, že by chyběly krásné akce nebo góly. Diváci si přesto mohli ještě jednou zatleskat domácímu střelci. To když Tomek dorazil za Baránka střelu Vengloviče.

Ten měl za druhý poločas snad tři dobré šance, ale branky se nedočkal. „Takovou exhibici jsem hrál poprvé. Bylo těžké hrát jen na padesát procent. Samozřejmě jsme zápas chtěli vyrovnat a dotáhnout to alespoň k penaltám, už jen kvůli lidem. Pro ty se hrálo. Kubina Team měl svou sílou překvapil, čekal jsem, že alespoň ti hokejisti budou horší. Měli jsme dát hned na začátku pět branek a pak je nechat hrát, aby vyrovnali. Nějak se to ale nepovedlo," hlásil po zápase zmoklý Jiří Venglovič.

Ten pak musel sledovat, jak se Kubina Team přes veškerou snahu nedat gól dočkal ještě tří branek. Slepenými brankami jako přes kopírák se prezentoval obr Marek Malík a další hokejista Vladimír Vůjtek. Na konci zápasu probíhala 88. minuta snad pět minut, přesto to lanžhotským fotbalistům možnost vyrovnat nedalo. Naopak. Hanus z poloviny hřišti přeloboval brankáře, ale trefil k údivu všech jen tyč. Zápas pak ukončila penalta, kterou po faulu na Samce proměnil otec Pavla Kubiny Václav.

„Kdybych tentokrát musel hodnotit sportovní stránku zápasu, musel bych se uvztekat. O tom to ale nebylo. Pro mě jako trenéra to byla splněná povinnost v rámci oslav, kluci si zahráli proti celebritám, ale lidi od nich něco očekávali. V prvním poločase jsme se ještě snažili, pak ale podlehli nějakému uspokojení a dopadlo to, jak to dopadlo. Hlavní je, že se nám na začátku přípravy nikdo na mokrém trávníku nezranil,hledal slova kouč Lanžhot Antonín Michálek a přidal ještě jednu svou historku.

„Já jsem ještě jako hráč Hlohovce zažil podobnou exhibici proti hokejovým mistrům světa z Vídně z roku 1996. To byla ještě větší sláva, přišlo se na nás podívat dva nebo tři tisíce lidí. A pak jsme poseděli ve sklípku. To jsem si tehdy užil víc a mám na to spoustu vzpomínek," dodal.

Sokol Lanžhot – Kubina Team 3:6 (2:2)

Branky: 27. Hesek, 38. Kovašich, 57. Tomek – 31. Kula, 36. Látal ml. (p.), 46. Hanus, 65. Malík, 67. Vůjtek, 89. Kubina st. (p.)

Diváků: 555

Sestavy:

Lanžhot: Kovář – Gál (46. Hrnčíř), Žaloudek, Uher (Bartoš), Suchánek, Kovašich (52. Šebesta), Darmovzal (46. Hakala), Zlámal, Šebesta (46. Venglovič), Straka, Hesek (46. Tomek). Trenér: Antonín Michálek

Kubina Team: Baránek (Srníček) – Drozd, Látal ml., Látal st., Kuba – Kula, Kot, Kubina st., Kubina ml., Vůjtek ml., Malík – Hanus, Samec. Trenér: Rostislav Olesz.