„Bez gólmanů máme základ čtrnácti hráčů, kteří jsou schopní ligu dobře odehrát. A pokud si ze školy vzpomínám, tak dobře je za tři. Za prostředek budeme rádi," naznačil sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Z obvyklé jarní základní sestavy Zbrojovky už diváci na podzim neuvidí Luďka Pernicu, Jiřího Skaláka a Jana Šislera. Za prvního jmenovaného přišel reprezentant do 21 let Jakub Jugas. „Beru ho jako hotového ligového hráče. Otázka je, jak se vypořádá s naším způsobem hry," sdělil trenér Brňanů Václav Kotal.

Místo ofenzivních hráčů Skaláka se Šislerem, kterým skončilo hostování, se pokusí zacelit slovenský forvard Fabián Slančík a talentovaný sparťanský záložník Jan Sýkora, jenž se s pěti góly stal nejlepším střelcem týmu v letní přípravě. „Jevil se dobře, ale liga je o něčem jiném. U Slančíka je smůla, že se zranil a bude dva až tři týdny mimo hru," posteskl si Kotal, který si v týmu ponechal také útočné duo Tomáš Brigant a Stanislav Vávra z juniorky.

Vzhledem k tomu, že Brňané v posledních šesti přípravných duelech nastříleli jen šest branek, zkouší klub ještě dva ofenzivní fotbalisty ze zahraničí. K Ibrahimu Doumbiovi z Pobřeží Slonoviny se přidal francouzský záložník Donneil Moukanza, jehož testovala i Mladá Boleslav. „Doumbia dva měsíce netrénoval, navíc je v Evropě poprvé. Moukanza má náskok v tom, že je v Evropě socializovaný," vysvětlil Kudela.

Mezi „posily" lze zařadit i dlouhodobé marody Marka Kaščáka a Pavla Mezlíka, kteří zdárně absolvovali letní přípravu. Ve hře je ještě příchod středního záložníka, jasno má být příští týden.

Zbrojovka v sobotu v Jablonci vykročí za obhajobou devátého místa. „Musíme vsadit na kolektivní výkon, kde každý pracuje na sto procent a nic nevypustí. Pak přijdou šance, góly a spokojenost diváků," mínil kapitán Pavel Zavadil.

Vyšší ambice klubu zatím sráží nedostatek peněz. „Taky chci hrát poháry, ale jsem realista. Potřebujeme k tomu kvalitu. A to se rovná silná ekonomika. Není to jen problém Brna, nedostatek peněz trápí všechny, až na jeden nebo dva kluby," poznamenal Kudela.

Letní změny
Přišli: Jugas (Zlín – host.), Slančík (Banská Bystrica), Sýkora (Sparta Praha – host.), Brigant, Vávra (z juniorky).
Odešli: Pernica (Jablonec), Traoré (Tišnov), Škoda (host. Č. Budějovice), Skalák, Dolný, Janotka, Šisler (všichni konec host.).
Hostování v jednání: Stehlík, Varaďa.
Hledají si angažmá: Avdič, Kroupa, Přerovský.