Tatran před posledním kolem spadl na poslední příčku a reálně mu hrozí sestup do krajského přeboru. Za posílením Líšně vidí osobní mstu sportovního ředitele Zbrojovky Zdeňka Kudely. „Jsem vyloženě zhnusený praktikami tohoto pána," povídá Němec.

Podle bohunického šéfa jde o odplatu za neúčast líšeňského delegáta na sobotní nevolební valné hromadě Fotbalové asociace České republiky. Ten se nevešel mezi sedmičku, kterou si mezi sebou vybírali zástupci divize D.

Pomoc farmě

Líšeň se Zbrojovkou farmářsky spolupracuje. „Minulý týden mi Kudela vyčítal, proč nejede zástupce Líšně. I když jsem mu vysvětlil, že na to nemám žádný vliv, řekl mi, že když jdu proti Líšni, jdu i proti Zbrojovce a mám velké minus. Jsem přesvědčený, že hráče juniorky povolal z dovolené, aby poslal Bohunice do krajského přeboru," míní Němec, člen Řídící komise fotbalu pro Moravu FAČR.

Takové nařčení sportovní ředitel Zbrojovky rezolutně popírá. „Při tomto utkání vůbec nešlo o nějakou valnou hromadu. Zbrojovka spolupracuje s Líšní a očekával bych, že ji ostatní kluby budou brát jako součást Zbrojovky. Jenže místo toho Líšni zezadu vrátily, že v minulosti postupovala ve shodě se Zbrojovkou, a totálně se na ni vykašlaly," obhajuje Kudela.

Podle něj ostatní kluby Líšeň z delegátské volby vyšachovaly. „Místo demokratického principu si za zády rozdělily pozice, delegáti byli dopředu striktně určeni," tvrdí ředitel Zbrojovky.

Na nevolební valnou hromadu zamířili z divize D zástupci Bohunic, Bystrce, Rosic, Blanska, Tasovic, Vyškova a Hodonína. „Představitele všech divizních klubů jsme svolali do Olomouce, kde každý dostal čistý hlasovací lístek, zakřížkoval nanejvýš sedm zástupců a vložil jej do urny. Hlasy sčítal předseda společně s vybraným členem vedlejší divize E, všechno máme doložené," prohlašuje sekretář Řídící komise pro Moravu Radek Šindelář.

Bez posil

Už před víkendem líšeňský kapitán Rudolf Čampa přitom Deníku Rovnost oznámil, že v posledních dvou kolech se jeho tým nejspíš obejde bez pomoci Zbrojovky, která pravidelně posílala několik hráčů.

Jenže proti Bohunicím vyběhli v líšeňském dresu Veselý, Krška, Sus, Krejčíř, Sedlák, Vávra a Hanuš ze Zbrojovky. „Mohli je díky spolupráci povolat, na to mají právo, ale původně hrát neměli. Stojím si za tím, že šlo o vendetu Kudely vůči mně, protože Líšeň neměla delegáta," domnívá se Němec.

Kudela popírá, že fotbalisty brněnské juniorky stáhl z dovolené. „Zeptali jsme se kluků sportovně, jestli si chtějí ještě závěr sezony prodloužit. Řekli ano a šli hrát," líčí. „Trenér nám oznámil, že půjdeme. Já jsem si chtěl ještě zahrát," popisuje brněnský brankář Vlastimil Veselý.

Podle ředitele Zbrojovky šlo také o reakci na možné ovlivnění zápasu. „Byl jsem informován, že některé kluby byly bezostyšně požádány o pomoc se záchranou. To si vysvětlete jakkoli," podotýká. „To vůbec nepřipadá v úvahu. Nikoho jsme neovlivňovali," reaguje na možné podezření Němec.

Kudela a Němec. Infografika

Předseda bohunického klubu Lubomír Němec: Chtěl nás zašlapat do bahna

Brno - Dvaašedesátiletý předseda bohunického fotbalového klubu Lubomír Němec se smiřuje s pádem do krajského přeboru. Projekt farem podle něj narušuje regulérnost soutěže. „Hráči by museli chodit pravidelně, a ne jednou osm a podruhé zase nikdo," povídá.

To je podle vás případ Líšně, kterou zásobuje Zbrojovka?

Chlapsky říkám, že v naší situaci by se nám hodilo, kdyby hráči ze Zbrojovky za Líšeň nenastoupili. Počítali jsme, že tam můžeme uhrát body a případně se zachránili. Líšeň nemá své hráče a čeká, co jim ze Zbrojovky přijde, body uhráli jen s nimi.

A v čem ovlivňují soutěž?

Do Napajedel, která s námi bojují o záchranu v divizi, Zbrojovka nikoho neposlala a Líšeň prohrála 1:2. A na nás přišlo sedm hráčů. Mají na to právo, jde o farmu, ale myslím, že do Blanska nikoho Zbrojovka nepošle. Když sestupujeme, vždycky si za to můžeme my, ne někdo jiný, ale vadí mi přístup někoho, kdo nás chce do bahna zašlapat.

Bohunice v Líšni sice remizovaly 1:1, ale poslední půlhodinu hrály proti deseti a neproměnily šance.

Říkám na rovinu, že záchranu jsme si prohráli někde jinde, neměli jsme mít po podzimu dvanáct bodů. Nechci zpochybňovat, že jsme neproměnili šance, ale vadí mi, že vyloženě na toto utkání hráče juniorky stáhl Kudela z dovolené.

Měl jste dřív neshody se sportovním ředitelem Kudelou?

Žádné. Myslel jsem, že vycházíme normálně, žádný spor jsem se Zbrojovkou neměl. Ale teď jsem přesvědčený, že šlo o jeho odplatu za neúčast delegáta Líšně na valné hromadě.

Proč se zástupce Líšně nedostal mezi vybrané delegáty?

Ze šestnácti mužstev ho zvolila jen dvě. Němec není ten, kdo rozhoduje, kdo pojede na valnou hromadu. Kdyby nezvolili Bohunice, tak jsem tam nejel. Přitom šlo o nic neřešící valnou hromadu, za chvilku byla hotová.

Sportovní ředitel brněnské Zbrojovky Zdeněk Kudela: Zbrojovka o sobě dá hodně vědět

Brno - Nařčení bohunického šéfa, že úmyslně poslal hráče juniorky na zápas s Líšní kvůli odplatě, sportovní ředitel prvoligové Zbrojovky Brno Zdeněk Kudela jednoznačně odmítá. Tvrdí, že hájí zájmy prvoligového klubu. „Dokud budu v Brně, nedopustím, aby se za zády Zbrojovky hrály nějaké hry," prohlašuje osmapadesátiletý Kudela.

Co máte na mysli?

Líšeň s námi spolupracovala, už když jsme byli ve druhé lize, a za to jí teď byly některé věci zpětně vráceny. Nebyla respektována jako partner Zbrojovky Brno. Předsedu Němce jsem v týdnu upozornil, že obchází Zbrojovku, ale on to bagatelizoval. Když jsem se ptal, proč to tak je a Líšeň není respektována, bylo mi řečeno, že nás to nemusí zajímat.

Tady ovšem šlo o Líšeň a Bohunice, nikoli o Zbrojovku.

To nemáte pravdu. Všichni vědí, že Líšeň je farma Zbrojovky. Máme postavení a je zájem Zbrojovky, aby nějaké měla i Líšeň. A někteří lidé ten zájem Zbrojovky obešli a s Líšní zametli. Náš spřátelený klub byl odříznut od rozhodovacích procesů, mohl o sobě dát vědět.

Proto jste poslal hráče juniorky proti Bohunicím?

Nikomu jsme nic nenařídili. Zeptali jsme se jich, jestli chtějí hrát. Šli hrát kluci, kteří chodili celou sezonu. Ale šlo o účelové rozhodnutí. Když někomu jde o kejhák, tak v posledním kole přijde a automaticky nařídí Líšni, ať mu pomůže, když ji předtím odstřelí? Musíme se ozvat, že takhle to nebude.

Takže jste očekával ovlivnění zápasu, nebo jste při posílání hráčů juniorky reagoval na nezvolení delegáta Líšně?

Obě otázky jsou trošku správné. To není o Kudelovi, jde o Zbrojovku, a dokud tady budu, nedovolím, aby se Zbrojovka obcházela. V minulosti se s ní nepočítalo a lidi jsou v nižších patrech naučení, že ji budou zneužívat. Jenže Zbrojovka začala dávat najevo, že nestrpí to, co tady bylo léta. Dokud tady budu já, dá o sobě Zbrojovka hodně nahlas vědět.