Spekulace posledních dnů se potvrdily. Vracov se definitivně odhlásil z fotbalové divize D. Nováček soutěže, který byl po podzimu na poslední sestupové příčce, končí předčasně kvůli finančním problémům a nedostatku hráčů. „Po zvážení všech možností a jednáních jsme se na schůzi rozhodli odhlásit mužstvo dospělých z jarní části moravskoslezské divize D," řekl nový předseda vracovského klubu Jiří Kudlík.

Znamená to, že soutěž dohraje pouze patnáct týmů, kterým budou odečteny body získané v podzimních zápasech proti Vracovu. Ovlivnilo to také týmy z Brna. Třeba Líšeň se znenadání posunula na vedoucí příčku.

V divizi D tak sice odpadlo jedno sestupové místo, ale také se drtivé většině týmů odečetly body, což hodně pocítila Třebíč, která hrála s Vracovem i předehrávku prvního jarního kola.

Najednou tak přišla o čtyři body, které ji odsunuly z prvního místa. Na tom je nyní Líšeň, která na podzim s Vracovem doma senzačně prohrála, čehož nyní nemusí vůbec litovat. „Tehdy jsme hloupě klopýtli, takže teď to samozřejmě vítáme. Jenom škoda, že Napajedla i Třebíč si na podzim s Vracovem připsali remízu," pousmál se líšeňský kapitán Rudolf Čampa.

V záchranářském pásmu se toho moc nezměnilo. Pořadí zůstává v podstatě stejné jen s tím rozdílem, že patnáctá příčka nemusí nutně znamenat sestup. Vše záleží na Fotbalové národní lize (druhá liga – pozn. red). Pokud jedno ze dvou sestupových míst neobsadí žádný celek z Moravy, tak z divizních skupin D a E jdou o soutěž níž pouze poslední, tedy šestnácté celky. Jenže nejhorším celkem druhé nejvyšší soutěže v republice je Opava. Její pád by znamenal sestup patnáctého týmu buď divizní skupiny D nebo E podle bodového zisku. V současné době je takovým mužstvem Vyškov s pouhými jedenácti body. „Pro nás se nic moc nemění. Ale samozřejmě vidíme výhodu v tom, že jedno sestupové místo," podotkl sportovní ředitel Bystrce Libor Danihelka.

I jeho celek ztratil tři body za výhru, ale zůstal desátý. Momentálně se zabývá hlavně látáním mezer v sestavě.

Žádnou radost nemá z odhlášení Vracova trenér Bohunic Luboš Kučerňák. „Je škoda, že není schopný divizi divizi dohrát. Netěší mě ani to, že ubude sestupové místo. Kdyby to potkalo nás, nejde o tragédii. Spíš mě zaráží, že jsou kluby nepoučitelné. Vždyť takhle skončilo i na jihu Moravy několik oddílů," podotkl trenérský nestor, jehož tým poskočil na jedenáctou příčku.

Vracov se v dalším ročníku může přihlásit do soutěží Jihomoravského kra­je.