Jen o pár dní dřív hlídal tehdejší slávistický obránce Ondřej Šourek hvězdy Sevilly Fredericka Kanoutého či Luise Fabiana, aby se následně na hřišti Líšně rval s Pavlem Outratou. I dva góly brněnského útočníka přesně před deseti lety přispěly k senzačnímu vítězství Líšně nad pražskou Slavií 4:3 v třetím kole domácího poháru. Oba celky si ve středu od čtyř hodin odpoledne na stejném místě duel zopakují, avšak pouze v exhibičním duchu.

Líšeň se představí v totožném složení jako v roce 2007, tedy i s Outratou, kapitánem Rudolfem Čampoou, útočníkem Jiřím Jarošem či tehdejším trenérem Bohumilem Smrčkem. „Když dáte čtyři branky účastníkovi Ligy mistrů, je to nezapomenutelná vzpomínka. Radost měla celá Líšeň, všichni její skalní fandové, kteří se cítili odstrkovaní,“ ohlížel se Smrček.

Míč je po čtvrté za Vorlovými zády.
Líšeň slaví, má skalp Slavie!

Slavia pod vedením nynějšího kouče národního týmu Karla Jarolíma v Brně propadla, po 56 minutách prohrávala už 1:4 a do konce zápasu zvládla pouze snížit na rozdíl jedné branky. „Fanoušci to prožívali náramně, vzduchem létaly endorfiny. Někteří lidé přicházeli o berlích, odcházeli bez nich. Zkátka výjimečné,“ zasnil se Smrček.

PROGRAM EXHIBICE:
14.00 otevření areálu, 15.00 zahájení, 15.10 utkání přípravek, 15.45 nástup k utkání, 16.00 začátek utkání, 17.50. autogramiáda

Slavia do Brna přijela jako mistr ligy a účastník základní skupiny Ligy mistrů, v níž krátce po vyřazení s Líšní utrpěla na hřišti londýnského Arsenalu debakl 0:7. „Tehdy koloval vtip, že kdyby na Arsenal přijela Líšeň, tolik gólů nedostane,“ pousmál se Smrček.

Deset let od vítězství Líšně nad Slavií
11. října 2007, 3. kolo Poháru ČMFS:

Líšeň – Slavia 4:3 (2:1)

Branky: 18. a 56. Outrata, 4. Jaroš, 50. Cupák – 41. Šenkeřík, 77. Volešák z pen., 87. Necid.
Sestava Líšně: Sedmidubský – Čampa, Raušer, Vlček, Cupák (80. Ryšánek) – Polák, Pecha, Buršík, Oprchal (67. Krejčí) – Outrata, Jaroš (65. Bombicz).
Sestava Slavie: Vorel – Gabriel (24. Černý), Šourek, Hubáček – Drížďal, Volešák, Kopřiva (46. Necid), Jablonský – Ivana, Gaúcho, Šenkeřík.


Pražané k duelu s tehdejším divizním soupeřem přistoupili lehkovážně a na lavičku usedli pouze čtyři náhradníci, mezi nimi i ve skvělé formě chytající Martin Vaniak. „Je to ostuda. Nebyli jsme v nejsilnějším složení, ale i hráči, kteří nastoupili, měli vybojovat postup,“ zlobil se tehdejší Jarolímův asistent Petr Vrabec.

Zato Líšeň motivaci proti zvučnému protivníkovi nepotřebovala. „Věděli jsme, že Slavia přechází jen na dva až tři beky, přehušťuje zálohu. Počkali jsme si a pak vráželi do otevřené obrany. Vím, že jsem hráčům před zápasem říkal, ať se nebojí vztáhnout ruce ke hvězdám, že na ně třeba nedosáhnou, ale neskončí s rukama plnýma bláta,“ sdělil Smrček.

Líšeňské fotbalisty neodradila ani případná zranění, například gólman Tomáš Sedmidubský nastoupil k utkání i se zlomenou kůstkou na pravé ruce. „Snad přijde opět i moje babička, která tenkrát poprvé a zatím i naposledy viděla fotbal a byl to pro ni velký zážitek. Exhibice je rozhodně skvělý nápad, jak si připomenout velký okamžik líšeňského fotbalu a opět se potkat s kamarády,“ vyhlížel Sedmidubský duel na stadionu v Kučerově ulici.

Zatímco sestava domácích bude kompletní, Pražané se v totožném složení nesejdou, zastoupí je jiné postavy slávistické historie Pavel Kuka, Lukáš Došek, Ivo Ulich či Martin Hyský. S píšťalkou si duel po deseti letech rovněž zopakuje sudí Radek Kocián. „S bývalými líšeňskými hráči se potkávám, je jich jen pár, které jsem neviděl. Jsem zvědavý, kam se posunuli. Někteří ještě hrají, jiní mají rodiny, jiní podnikají. Je to výborná příležitost se sejít a popovídat si,“ vítal slavnostní událost Smrček.

ČTYŘI BRANKY. Lukáš Čambal (střílející) se proti Boskovicím prosadil hned čtyřikrát.
Hattricky v krajských fotbalových soutěžích: střelci spoléhají na sobeckost

Památná výhra pro fotbalisty Líšně přelomový moment v jejich kariérách neznamenala. Nikdo z nich se na vrcholovou úroveň neposunul. „Petr Pecha byl výborný záložník, měl velkou šanci, také Radim Vlček jako stoper. Znám hráče z divize, kteří mohou hrát první ligu, stejně tak ne každý hráč z nejvyšší soutěže na ni má. Roli hraje víc faktorů, promlouvají do toho manažeři. Spousta fotbalistů nehraje první ligu kvůli podnikání nebo rodině,“ uvažoval Smrček.