Ve zbývajících duelech nechyběl ani minutu a boskovický rodák se stal jednou z vůdčích osobností mužstva. „Škoda těch dvou zápasů. Chci zvládnout všech třicet za sezonu, abych byl trochu železňák, snad příští sezonu," culí se Pernica v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Jak se ohlížíte za sezonou?

Podzim byl bodově i herně lepší než jaro, ale prvotní cíl záchranu jsme splnili. Zvládli jsme to dvě kola před koncem, takže převažuje spokojenost. Odehráli jsme hodně pěkných zápasů, ať už na podzim s Plzní a Jihlavou, nebo teď se Spartou. Brněnský fanoušek ale určitě čekal víc. Máme za sebou první nováčkovskou sezonu, až druhá pořádně ukáže, jak na tom jsme. Vrhneme se do přípravy a věřím, že boj o záchranu už se nás týkat nebude.

Předpokládám, že po podzimu vás třinácté místo neuspokojí…

Je to zklamání, vždyť jsme po podzimu byli sedmí. Mohli jsme skončit jedenáctí, ale horší vzájemné zápasy nás posunuly až za Příbram a Teplice. Utkání s týmy ze spodku tabulky jsme moc nezvládli, dařilo se nám jen proti Budějovicím a Ostravě. Ale první tři mančafty tabulky jsme aspoň jednou porazili. To je asi otázka motivace.

Po špatném úvodu jara vystřídal trenéra Petra Čuhela Ludevít Grmela. Považujete změnu za klíčovou pro záchranu?

Asi na tom impulzu něco bude, když jsme hned další utkání vyhráli. Ale nemyslím, že za to může jen změna trenéra, je to hlavně v hráčích a já jsem měl kouče Čuhela rád. Impulz však prospěl, doma jsme prohráli jen jediné utkání se Slováckem. Hodně nám pomáhali brněnští fanoušci, i díky nim jsme zvládali záchranářské zápasy doma, venku to už tak super nebylo. (pousměje se)

Myslíte si, že brněnský kádr má v příští sezoně na víc?

Rozhodně není špatný, jen každý musí makat naplno, což se v některých zápasech o každém z nás říct nedalo. Když jeden den odehrajeme výborný duel se Spartou, není přece možné, abychom pak takovým způsobem prohráli se Slováckem. Máme hodně mladých hráčů a k tomu Pavly Zavadila s Mezlíkem, kteří nás táhli. To samé Švanci.

Právě kolem Petra Švancary teď vznikl velký humbuk a mluví se o jeho odchodu.

Nechci se k tomu moc vyjadřovat, ale Švanci se výrazně podílel na důležitých výhrách s Olomoucí i Ostravou a remíze s Mladou Boleslaví. Sedíme vedle sebe v kabině, některé věci probíráme a máme dobrý vztah. Učil mě hrát i vzadu konstruktivně a jen míče neodkopávat. Přeju si, aby zůstal.

Potřebuje mužstvo posílit?

Asi nějaké změny přijdou, možná dojde k posílení v obraně, kterou nemáme moc zkušenou. Dostali jsme přes padesát gólů, což vrhá na obranu špatný stín.

Zbrojovka obdržela 53 branek. Jak si takové číslo vysvětlujete?

Devět z nich tvoří dva nepovedené podzimní zápasy, kdy jsme dostali čtyři góly od Jablonce a búra se Slavií. Říká se, že obrana je záležitost celého mužstva, ale tím nikoho neobhajuju, góly z větší části padají na nás obránce. Potřebujeme být důrazní, víc si hlídat chlapy v osobních soubojích.

Pavel Zavadil si stěžoval na časté chyby mladého týmu. Jak jste to viděl vy?

Nemůžou se opakovat každý zápas, dostali jsme hodně gólů po zbytečných chybách. Člověk musí být soudný, přihlásit se k chybě a pracovat na jejím odstranění. Když se chyby opakují tři zápasy po sobě, musí si hráč sednout na lavičku a čekat na další šanci, jestli přijde.

Jak jste jako stoper snášel, když se za vámi střídali gólmani, jejichž chyby mužstvo srážely?

Nemám rád, když se za mnou gólmani střídají. Jsem zvyklý na Dolíka (Martin Doležal pozn. red.) a mrzelo mě, že po utkání se Slavií nechytal. Myslím, že jej trenéři měli podržet, ale rozhodli se jinak. Byl jsem rád, když se vrátil a na konci sezony nám dost pomohl k záchraně. Budu rád, když zůstane. A Venca Hladký? Odchytal super duel v Příbrami, je můj ročník a přeju mu víc šancí.

Vnímáte sám na sobě, že vaše herní jistota i výkony rostou?

Když jsem začínal pod trenérem Čuhelem, potřeboval jsem cítit důvěru, kterou mi dal. K tomu se mi vyhýbala zranění, takže jsem hrál pravidelně. Nějaké hrubice jsem nedělal, i když se chyby taky najdou, vždy to může být lepší. Pokaždé se snažím hrát na maximum a každá prohra mě se… Přesto věřím, že mé výkony nebyly špatné a trenérům jsem důvěru oplatil.

Vnímáte i vaši rostoucí vůdčí roli v kabině?

Ještě před půl rokem jsem hodně mluvil i v kabině, ale teď se před zápasy spíš soustředím na sebe a svůj výkon. Když některé výkony nebyly dobré a zklamaly mě, taky jsem po utkání musel některým hráčům něco říct, aby se to příště změnilo. Myslím, že kabina mě bere, já mám taky všechny rád, s nikým nemám problém. Pokud mě něco štve, hned si to vyříkáme a je to.